Debat og politik

Randrusianske tyrkere på stemme-tur til København

Randrusianske tyrkere på vej til København bevæbnet med sloganskilte for et Nej til tyrkisk forfatningsændring. Foto: Randers Alevi Kultur Center.

I dag stemmer cirka 55 millioner tyrkere om en ny forfatning i landet. For godt en uge siden, lørdag den 8. april, drog en gruppe tyrkere, bosiddende i Randers, afsted på fælles bustur til den tyrkiske ambassade i Hellerup – alle for at stemme nej til Erdogan.

Knap 40 mænd og kvinder med tyrkisk eller dobbelt dansk/tyrkisk statsborgerskab drog sidste lørdag afsted til Hellerup for at stemme nej til den forfatningsændring, som den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan og hans regering har sendt til folkeafstemning.

Det var Feramuz Acar fra Randers Alevi Kultur Center, der stod bag busturen. Han har ikke selv stemmeret, da han udelukkende har dansk statsborgerskab, men han vil gerne støtte dem, der vil stemme nej.

Hver af deltagerne havde betalt 100 kroner af egen lomme for transport til ambassaden i den nordligste udkant af København, som er det eneste sted i Danmark, man kan stemme til valget i Tyrkiet.

Vel ankommet til ambassaden mødte de andre tyrkere, som også var mødt frem for at afgive deres stemmer. Lørdag den 8. april var næstsidste stemmedag for tyrkiske statsborgere i Danmark, og i sidste uge kunne ambassaden i København meddele, at i alt 11.363 tyrkiske statsborgere har stemt til folkeafstemningen på ambassaden i København. I Danmark bor der cirka 30.000 personer, som er stemmeberettigede i Tyrkiet.

Folkeafstemningen i dag søndag, der kan gøre Erdogan til superpræsident frem til 2029, har splittet befolkningen. Ikke kun i Tyrkiet, men også blandt tyrkere, som er udvandret til andre lande, her i blandt til Danmark.

Folketingspolitikeren Yildiz Akdogan (S). Arkivfoto.

Den opblussede konflikt har rod i det fejlslagne militærkup sidste år i sommeren 2016. Efterfølgende beskyldte præsident Erdogan eksil-politikeren Fethullah Gülen for at stå bag kupforsøget. Siden da, er journalister, akademikere, politikere og skoler i Tyrkiet og resten af Europa blevet slået i hartkorn med terrorister under den meget vidtrækkende tyrkiske terrorlovgivning.

I et interview til Berlingske har folketingspolitikeren Yildiz Akdogan (S) tidligere sat ord på konfliktens konsekvenser.

– Folkeafstemningen har fået en meget negativt afsmittende effekt på den tyrkiske gruppe i Danmark. Den konflikt, der er opstået i efterdønningerne af kupforsøget har fået direkte og indirekte konsekvenser for danske borgere med tyrkisk eller kurdisk oprindelse. Der er skabt en ekstrem polarisering, som graver dybe kløfter mellem dem, der er med Erdogan og dem der er imod, siger folketingspolitikeren Yildiz Akdogan (S), der selv har tyrkisk-kurdiske rødder.

– Konflikten har hele tiden været der under overfladen, men tidligere kunne folk godt mødes med dem, de politisk var uenige med. Det kan de ikke efter kuppet på grund af den retorik Erdogan har brugt. Mennesker, der har kendt hinanden i 20-30-40 år nægter at sidde ved det samme bord. Det kunne de sagtens for bare et par år siden. I dag er de nærmest ved at rive hovederne af hinanden, siger Akdogan.

Valgstederne i Tyrkiet lukker klokken 19 dansk tid, hvor de afgivne stemmer fra Randers på demokratisk vis, er med til at påvirke resultatet.

Kommentarer