Randers By

Randers-virksomhed erobrer verden med grønkål

Se billedserie Grønkål kan ikke kun spises til julemaden, men kan også bruges til helsekost, fordi den grønne plante indeholder mange sunde vitaminer, fibre og mineraler

Randers-virksomheden Green Gourmet har stor succes med at sælge frysetørret grønkål i Japan og Taiwan. Næste skridt er det danske og europæiske marked. 

Grønkål er blev spist af mennesker i flere tusinde år. Den grønne plante har helt tilbage til middelalderen været en kilde til danskernes nødvendige vitaminer og mineraler. Måske særligt i de kolde, mørke vintermåneder.

Virksomheden Green Gourmet fra Randers nyder stor succes i Østen, der med stor fryd spiser den grønne plante. I juli besøgte en japansk film-delegation eksempelvis Green Gourmet for at se nærmere på de lykkelige danskere og deres hang til grønkål.

Lykkelige danskere og grønkål

Det er den traditionelle vendsysselske grønkål, der banede Green Gourmets lange vej til det asiatiske marked med afsætning i både i Taiwan og Japan, fortæller Ulla Andersen, som er direktør for virksomheden, som holder til på Fyrrevænget 13 i Randers NV.

“Anvendelsen af frysetørret pulver har en lang tradition i Asien. Plantepulver bruges præventivt i dagligdagen mod sygdom– i form af et glas grøn drik (aojiru) hver morgen. Det bruges også i f.eks. naturprodukter og cremer. Den vestlige verdens såkaldte functional foods stammer faktisk fra Østen. Den helsebringende virkning betvivles ikke her, og efterhånden som der kommer videnskabelig evidens herfor, har vi heller ikke grund til tvivl, fortæller hun.

Spækket med sundt

Det er ikke grønkål til den fede julemad, som Green Gourmet sælger til det internationale marked. Tværtimod har virksomheden frysetørret grønkålen, der i øvrigt er til rådighed året rundt, ved så lav en temperatur at den grønne plante holder længere på dets iboende vitaminer og mineraler.

“Frysetørret grønkål har mange anvendelsesmuligheder inden for fødevarer og juiceindustrien, hvor grønkål både giver smag og sundhed i helsekosten,” siger Ulla Andersen.

Grønkål er rigtig nok spækket med protein, fibre og mineraler som jern, calcium, kalium og mangan. Og samtidig er grønkål en af de grøntsager, der indeholder mest vitamin.

“Med frysetørret grønkål kan man faktisk spise sig sund, og man behøver kun fire gram frysetørret grønkål for at få dækket det meste af det daglige vitamin- og mineralbehov,” siger Ulla Andersen

Mange anvendelsesmuligheder

Frysetørret grønkål findes allerede på det danske marked, hvor det bliver markedsført på helsemarkedet og i økologiske supermarkeder.  Produktionen anvendes f.eks. i iscremer, chokolade, grødprodukter, wraps, brød, pizza, te og i juice. Ifølge Ulla Andersen er tiden for alvor moden til at vænne skandinaviske forbrugere til at bruge det grønne pulver:

“Et frysetørrede produkt som grønkål kan blive stort i fremtiden. Det gælder ikke mindst brugen i innovative helsekostprodukter og kosmetiske produkter, hvor grønkålspulveret tilfører huden vigtige vitaminer og samtidig er med til at øge hudens styrke og elasticitet. Endelig så indeholder grønkål kraftige antioxidanter som kaemferol og quercetin der hæmmer de skadelige miljøpåvirkninger på kroppen, siger hun

Kommentarer