Samfund

Randers: Projektpenge til plast og træ kan skabe arbejdspladser

I alt har Affald i Randers Kommune fået 1,86 millioner kroner fra Miljøstyrelsen som led i den landsdækkende strategi om, at Danmark udnytter 50 procent af de ressourcer, som vi smider ud.

Tenna Zangenberg fra Affaldskontoret i Randers blev en anelse bleg, da hun åbnede mailen fra Miljøstyrelsen: 1,86 millioner kroner på vej til tre affaldsprojekter, der både kan skabe lokale arbejdspladser, styrke genbrug af ressourcer og samtidig sætte Randers Kommune i førersædet for viden om, hvad danskerne egentlig gør med deres affald.

– Hold da op. Det er første gang, Affaldskontoret er hovedansøger på projekter, der kan styrke det landsdækkende mål om at genbruge halvdelen af vores ressourcer og samtidig indsamle ny viden, vi skal dele på landsplan,” siger Tenna Zangenberg, der arbejder med planlægning og udviklingsprojekter på Affaldskontoret.

Plastik har potentiale

– Projekterne handler om lokalt at genanvende affald som træ og plastik. Og det kan betyde meget for lokale virksomheder i forhold til det, vi kalder cirkulær økonomi og ikke mindst i forhold til lokale arbejdspladser,  siger Jørgen Niemann, leder af Affaldskontoret.

Konkret har Affaldskontoret fået 781.000 kroner til i samarbejde med blandt andet de lokale virksomheder MV. Plast ApS og Dansk Affaldsminimering ApS at eksperimentere med at bruge plastik fra husholdningerne i virksomhedernes produkter. I dag ender det meste affaldsplastik langt uden for Randers Kommune, når det efter en tur i skraldespanden under køkkenvasken er blevet indsamlet og sorteret. Men hvad nu hvis plastikken kunne bruges til produktion lokalt i stedet for at der bliver købt ny plastik til produktion? I et forprojekt har Affald sammen med sine rådgivere og de to virksomheder fundet ud af, at den ide godt kunne virke. Og nu er der projektpenge til at føre ideen ud i livet.

– I stedet for at det lokale erhvervsliv køber plastikprodukter lavet af ny plastik som importeres, så kunne produkterne i stedet købes lokalt og af genbrugsplastik. Det er lokalt og cirkulær økonomi, ” forklarer Jørgen Niemann.

Nogle af pengene skal også bruges til at eksperimentere med at bruge affaldstræ til at fremstille forskellige sekundære træprodukter.

Effektiv indsamling af plastaffald

Hvis ideen virker kræver det også, at der er en pæn og vedholdende strøm af affaldsplastik fra husholdningerne.

Derfor har Affald også fået projektpenge, 374.000 kr., til at arbejde med en mere effektiv indsamling af plast og metal, samt glas og papir fra husholdningerne i kommunen. Her handler det om at undersøge, hvad borgerne egentlig gør, når de står ved affaldsspanden og ikke mindst rådgive og informere og analysere, hvad borgerne smider ud. Projektet finansierer bl.a. borgermøder, information og rådgivning i folks eget hjem.

I førerfeltet med ny viden

– Samtidig har vi fået godt 710.000 kr. til at undersøge, om det kan betale sig, at man for eksempel udvikler gode sorteringssystemer i køkkenerne – altså forskellige skraldespande – til husholdningerne. Lige nu har vi en antagelse om, at hvis folk har forskellige skraldespande til genbrug, så sorterer de mere. Men vi ved det ikke. Det skal vi undersøge. Og den viden vi får, vil vi så dele med de øvrige kommuner i landet,  siger Jørgen Niemann.

Se mere på http://genanvend.mst.dk/nyheder/nyhedsarkiv/2016/nye-kommunepuljeprojekter-faar-stoette/

Kan du lide, hvad du læser? Så gå ind på Facebook og “synes godt om” Randers Netavis her

Kommentarer