Råsted

Råsted får galleri med malerier og stenkunst

Se billedserie Jan Lauridsen med sit kunstværk, firkløver.

En drøm bliver nu til virkelighed for ægteparret Inge og Jan Elneff Lauridsen fra Råsted – eller rettere Råsted Mark. På den smukke ejendom Mosegård, der ligger på Bavnehøjsvej, etablerer de to et galleri med malerier og stenkunst. Galleriet åbner i weekenden den 3. og 4. juli.

Jan Elneff Lauridsen fik for tyve år siden interessen for at arbejde med stenkunst og startede i det små fra parrets parcelhus i Randers. For femten år siden købte ægteparret Mosegård, og så tog arbejdet fart. Da Inge Lauridsen for 9 år siden gik på efterløn efter et arbejdsliv i hjemmeplejen, begyndte hun at male, og ægteparret blev for alvor til et kunstnerpar, da Jan Elneff Lauridsen tog samme skridt som fruen.

”Vi synes selv, at vi fortsat arbejder på amatørplan, men Inge har taget adskillige kurser gennem årene for at blive klogere på farvesammensætninger og teknikker”, siger Jan Elneff Lauridsen, der selv har arbejdet i dobbelt så mange år med at hugge i sten. ”Hen over tiden har vi fået mange beviser på, at folk er glade for vores arbejde, og så besluttede vi at føre ideen om et galleri ud i livet. Vi holder åbent fra kl. 10 til 15 på begge åbningsdagene, og så vil galleriet ellers være tilgængeligt på skiftende tidspunkter”. Eller efter aftale.

Mens Inge Lauridsens arbejdsredskaber er de kendte som farver i tuber, paletter, pensler og lærred på staffeli, så er stenkunstnerens redskaber en langt større udfordring. Jan Elneff Lauridsen har udendørs og overdækket et større huggested. Værktøjet omfatter et udvalg af f.eks. specielle stenhammere og ikke mindst mejsler, vinkelslibere, skæreskiver samt slibe og poleringsmaterialer. Polering foregår med ni forskellige poleringsskiver med forskellig grovhed, fra grov til meget fin, finere end ruskind. Jo, det er en lang proces at lave stenkunst.

”Jeg gør det, at jeg bedømmer de sten, jeg har samlet. Så laver jeg en skitse, og så er det hårdt arbejde, indtil jeg når et tilfredsstillende resultat”, fortæller Jan Elneff Lauridsen, der havde sin civile karriere i træbranchen gennem 42 år.

Smukke omgivelser

Mosegård ligger smukt placeret for enden af en lang allé fra Bavnehøjsvej. På hver side af alléen er der anlagt skov og buskads med det oprindelige håb at tiltrække rådyr. Det er lykkedes i høj grad. Måske fordi ægteparret har etableret små lysninger i bevoksningen, hvor dyrene har mulighed for at gemme sig. 2-5 rådyr er ofte på besøg med lam i området, hvor de i fred kan få stillet deres sult. Der er også en lille sø, hvor dyrene kan drikke, og den bruger de også. De bor i skoven her ved gården, mener familien, der næsten dagligt kan glæde sig over de smukke dyr.

I de små lysninger, hvor dyrene nipper skud fra træerne, er der også nu placeret en samling af stenkunst, som tager sig ekstra fint ud i de smukke omgivelser. Kunstværker i sten præsenteres dog også indendørs i en flot gallerisal side om side med malerierne, som oftest er yderst farverige og udtryksfyldte.

Ved åbningsweekenden 3. og 4. juli kan Mosegård Galleri præsentere en gæsteudstiller. Det er en af naboerne fra vejen, Hans Revsbæk, der stiller nogle af sine malerier til rådighed for udstillingen. Sådan er det på Bavnehøjsvej: samarbejde og godt naboskab, som f.eks. også betyder, at Råsted Marks lokale rockband har øvelokaler på Mosegård.

Her er Hans Revsbæk også med:

”Før spillede vi i et lillebitte værksted hos mig, men nu har vi ekstraordinært gode forhold på gården, hvor vi endog har oplevet, at rådyrene er troppet op for at lytte med. Særlig god smag har de altså ikke, men de er smukke at se på, og Mosegård er i det hele taget et dejligt sted med gode naboer og et fantastisk sammenhold.

”Mosegård Galleri – malerier og stenkunst” har åbningsweekend 3. og 4. juli begge dage kl. 10 til 15.

Kommentarer