Samfund

Plan for affaldssorteringen i Randers er godkendt

Formand for Miljø- og Teknikudvalget, Frank Nørgaard.

I løbet af de kommende år skal alle danskere sortere deres affald ens i 10 forskellige typer. Planen er nu klar i Randers Kommune, som allerede har ordninger for 9 ud af de 10 affaldstyper og forventer, at der kun kommer en enkelt affaldsbeholder mere i fremtiden.

Miljø- og Teknikudvalget godkendte mandag aften den køreplan, Affald og Genbrug ved Randers Kommune har lagt frem for indsamlingen af affald indtil 2025. Baggrunden for planen er de nye nationale lovkrav, der skal sikre, at der bliver sorteret ens i hele landet senest i 2025.

“Vi er rigtig godt i gang med affaldssorteringen i Randers Kommune. Vi ligger med helt i toppen når det glæder genanvendelse, og vores borgere kan i dag komme af med 9 af de 10 typer affald, der skal sorteres efter den nye lov. Derfor har vi også lagt en plan, der stille og roligt kommer til at leve op til de nye krav, uden at vi skal lave store omvæltninger her og nu,” fortæller formand for Miljø- og Teknikudvalget, Frank Nørgaard.

Miljøkasser og en enkelt beholder mere

For dem, der havde frygtet en indkørsel med 10 affaldsbeholdere, er det godt nyt. I første omgang vil der kun komme en lille rød kasse til miljøfarligt affald. Det er en ordning, som hidtil har været frivillig, og mange har den allerede, men fra 1. januar 2022 bliver den obligatorisk ved énfamiliehuse. De to nuværende affaldsbeholdere bliver stående, men vil i løbet af et par år få selskab af en enkelt beholder mere. Den frivillige viceværtsordning, hvor etageboliger kan få hentet det farlige affald, bliver også obligatorisk.

“I de nye krav til indsamlingen er der nogle regler for, hvad der må blandes sammen, og hvad der ikke må. Efter 2025 kan vi ikke længere samle metal, glas og plast ind i samme rum, og da vi også skal have blød plast og pap med, er vi nødt til at tage en beholder mere i brug. Som det ser ud nu, kan vi altså klare det med tre beholdere,” forklarer Allan Asp Poulsen, leder for Affald og Genbrug ved Randers Kommune.

Start bare sorteringen derhjemme

De affaldstyper, som i dag ikke kan komme i affaldsbeholderne eller de nedgravede containere, kan man komme af med via storskraldsordningen eller på genbrugspladserne. Derfor kan man sagtens gå i gang med at sortere “de nye” typer affald og benytte sig af de muligheder, som allerede findes.

“Der er heldigvis rigtig mange i Randers Kommune, som går op i at gøre en forskel med deres affaldssortering, og de behøver ikke vente til 2024. Allerede til sommer regner vi med at samle mad- og drikkekartoner ind i vores beholder til metal, glas og plast, og blød plast, pap og tekstiler kan man allerede nu få hentet, hvis man bestiller afhentning, når storskraldsbilen kommer forbi,” lyder det fra Allan Asp Poulsen.

Fakta: De 10 affaldstyper, der skal indsamles fra 2025

Restaffald, madaffald, papir, pap, glas, plast, metal, mad- og drikkekartoner, tekstiler og farligt affald.

Kommentarer