Sønderbæk

Mindeord over Jens Hougaard Thorup

Jens Hougaard Thorup, stifter og æresmedlem af Landbosenior Purhus Tjele, ved foreningens 20 års jubilæumsfest i Hammershøj 15. marts sidste år. Her er han sammen med nuværende formand for foreningen, tidligere brugsuddeler Christian Andersen. Arkivfoto

Avisen har modtaget disse mindeord fra familien om Jens Hougaard Thorup (redigeret).

Jens Hougaard Thorup var den yngste i en søskendeflok på tre, som var 6. generation, der voksede op på slægtsgården Bækgaarden i Sønderbæk.

Efter skoletiden kom Jens på Vivild Ungdomsskole i vinteren 1949 til 50. Herefter tjente han et års tid som karl hjemme på fødegården, inden han blev forkarl på Dyrlægegården i Ørsted i 1952.

I 1953 tog Jens på Frederiksborg Højskole. Her blev han meget inspireret af Grundtvigs tankegang og hele højskoleånden. En oplevelse som prægede ham livet igennem, og som også gav inspiration til den senere etablering af Seniorklubben som kulturelt samlingspunkt i det lokalområde, han voksede op i og senere vendte tilbage til.

Jens gik ind for oplysning. Han var ekstremt videbegærlig og læste altid fagbøger eller biografier – han lærte og forstod igennem det, hvordan landbruget, Danmark og verden hænger sammen økonomisk og politisk.

I 1954 til 1955 aftjente Jens sin værnepligt i Aarhus, og herefter tog han på Dalum Lund Landbrugsskole ved Odense fra 1955 til 1956.

Efter landmandsuddannelsen fortsatte Jens med at uddanne sig til inseminør og arbejdede efterfølgende som inseminør på Fyn frem til 1961.

I 1961 kaldte pligten på slægtsgården, som han købte, effektiviserede og styrede gennem krisen i 60’erne.

Samme år blev Jens gift med Anne, sit livs kærlighed, som støttede op om ham livet igennem. Hun arbejdede gennem de fleste af årene – atypisk for landbokoner – som hjemmesygeplejerske.

Sammen fik parret tre børn, og de sørgede for den bedste skolegang til dem og opdrog til at tro på sig selv og, at man kan, hvad man vil i livet.

Sidste halvdel af det 20’ende århundrede var en meget omskiftelig tid i landbruget, men Jens favnede forandringerne. Skønt mange større landbrug forsvandt i denne tid, afprøvede han mange ting såsom kyllingeopdræt i 1960’erne og omstilling til rendyrket svineproduktion i 80’erne.

Som den ansvarsbevidste, pligtopfyldende og hensynsfulde person, Jens, altid har været over for andre, der havde det svært, tog han sig af sine forældre og sin storebror i resten af deres liv.

Med samme indstilling gik han også altid foran medarbejderne i arbejdet på gården.

Jens har alle dage arbejdet hårdt. Han interesserede sig meget for avl af køer og får og modtog præmier for det – han var blandt de førende inden for Rød Dansk Malkerace og fåreracen Oxford Down, hvor han til tider havde Danmarks bedste besætning.

Jens har altid været en landmand med vide horisonter, forretningssans og et positivt livssyn.

Han tog også sin tørn af borgerligt ombud. I flere år som medlem af mange bestyrelser i Sønderbæk og formand for blandt andet vandværket, Venstres Ungdom, den lokale Venstrevælgerforening og Landboungdom – også selvom posterne ofte krævede mere tid, end den driftige landmand havde til rådighed.

Alligevel nød Jens gennem mange år også bestyrelsesarbejdet i landbrugets virksomheder og organisationer, heriblandt Nærbrand Brandforsikring og Hammershøj Foderstof indtil denne blev opkøbt af KFK.

Jens interesserede sig i det hele taget for samfundet og verden. Han læste Jyllandsposten dagligt og hørte radioavis ved alle måltider, og han så tv-avis hver aften, og da TV2 News kom på sendefladen, så han det mange gange om dagen.

Jens interesserede sig overordnet for alt og alle. Han talte med og respekterede mennesker fra alle sociale lag. Og han var afholdt af de mennesker, han var i kontakt med.

Allerede de senere år, mens Jens stadig havde Bækgården, gik han med tanker om at starte en seniorklub for landmænd, når han selv gik på pension. Det skulle være et kulturelt samlingspunkt for ældre landmænd, deres hustruer og andre ligesindede, hvor de kunne samles om kulturelle arrangementer for at blive ved at udvide horisonten, hygge sig sammen – og også både rejse, feste og synge.

Jens solgte slægtsgården, fordi ingen af børnene ønskede at overtage den – en er læge og de andre erhvervsøkonomer, og alle bor de med deres familier andre steder i landet.

Anne og Jens flyttede til Hammershøj og sammen startede de Landbrugets Seniorklub Purhus Tjele. En sag Jens gik meget op i, og som også er blevet et forbillede for lignende foreninger i Danmark. Foreningen har gennem årene har trukket mange kendte navne til først Torvehallen og siden forsamlingshuset.

Da parret blev pensionerede begyndte Anne og Jens at rejse meget, og det blev i særdeleshed til flere længere ture til Vestkysten og Østkysten af USA, som de blev meget begejstrede for.

Anne døde af kræft i 2017. Det var en stor sorg for Jens, og det kombineret med den Parkinson-sygdom, som han kæmpede mod, vendte hans liv totalt rundt og al livskvalitet forsvandt.

Jens Hougaard Thorup døde 26. august omgivet af sine tre børn.

Han blev bisat fra Hammershøj kirke 4. september.

Æret være hans minde.

Kommentarer