Debat og politik

Mette Frederiksen indledte socialdemokratiets JA-kampagne i Randers

Den lokalvalgte folketingspolitiker Malte Larsen (th) var i kampagnehumør da socialdemokraterne lørdag, med Mette Frederiksen (tv) i spidsen, indledte partiets kampagne for at afskaffelse af Danmarks EU-forsvarsforbehold den 1. juni.

Det var et talstærkt hold af lokale socialdemokrater, som lørdag formiddag tog imod partiformand og statsminister Mette Frederiksen, som netop i dag indleder partiets kampagne rundt i landet for at få danskerne til at stemme for afskaffelse af det danske forsvarsforbehold i EU.

Om det var budskabet om statsministerens besøg, eller det gode vejr, der havde lokket folk til midtbyen, er uvist, men faktum er, at der var masser af mennesker samlet foran det gamle rådhus i byen.

– I dag deler vi roser ud med en klar opfordring til at stemme JA den 1. juni. Fællesskabet har altid været Danmarks styrke, og vi skal stå sammen med de lande, vi deler værdier med. I NATO og i Europa. Vi stemmer JA til fælles forsvar af vores sikkerhed.

Sådan lød budskabet fra Mette Frederiksen til de fremmødte.

Flere Randers-borgere var mødt op på Rådhustorvet lørdag formiddag til en snak med Mette Frederiksen (S), her i midten, flankeret af den lokale folketingspolitiker Malte Larsen(S) til højre bag statsministeren.

– Det vigtigste i denne tid er sammenhold. Ligegyldigt hvad Putin gør, så skal Vesten stå sammen. Derfor anbefaler jeg at stemme JA til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om forsvar og sikkerhed uden EU-forsvarsforbehold den 1. juni.

Også den lokal-valgte folketingspolitiker Malte Larsen (S) var i kampagnehumør med favnen fuld af røde roser. Han er helt på linie med sin partiformand:

– Vi har til stadighed en stor opgave med at styrke EU på en lang række områder – og helt aktuelt lige nu på forsvars- og sikkerhedsområdet. Derfor vil jeg vil sammen med mit parti og en lang række andre partier i Folketinget argumentere for, at vi skal afskaffe forsvarsforbeholdet 1. juni. 

– Vi står i en helt ekstraordinær situation med den forfærdelige krig i Ukraine. Det er vigtigt, at alle EU-lande og demokratier rykker sammen, og udgør det stærkest mulige alternativ til samfund, hvor reelt demokrati ikke er en del af hverdagen. Krigen i Ukraine viser med al tydelighed behovet for stærke fællesskaber. Vi har nu chancen for at styrke samarbejdet i EU på forsvars- og sikkerhedsområdet. Den chance mener jeg, vi bør gribe, understreger Malte Larsen.

Baggrund:
Forsvarsforbeholdet betyder, at Danmark ikke deltager i de dele af EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik, som påvirker forsvarsområdet. Danmark deltager således ikke i EU’s militære operationer, finansierer dem ikke og stiller ikke med soldater og militært isenkram til EU-ledede konfliktområder. Forsvarsforbeholdet blev til efter et dansk “nej” ved folkeafstemningen om Maastricht-traktaten i 1992. Juridisk kræver det ikke en folkeafstemning af afskaffe forsvarsforbeholdet, men der er er indgået en politisk aftale om ikke at tilslutte sig forsvarssamarbejdet uden en folkeafstemning. Danmark har desuden forbehold om euroen og dele af EU’s retspolitik. Kilde: Forsvaret.

 

Kommentarer