Samfund

Iværksættere fra Aarhus Universitet er vækstmotorer i Midt- og Vestjylland

Aarhus Universitets campus i Herning har haft en stor stigning i iværksætteraktiviteten i perioden 2017-19, hvor 6 ud af 100 studerende blev iværksættere. Foto: PR

Iværksætterne holder sig ikke kun til storbyerne, når de udklækkes fra Aarhus Universitet. I Midt- og Vestjylland skyder flere virksomheder op, som er stiftet af studerende med baggrund fra universitetet, viser ny iværksætteranalyse. Det er en god forretning for landsdelen.

Ingen landsdel går fri, når nyuddannede kandidater forlader gangene på Aarhus Universitet for at kaste sig ud i iværksættertilværelsen.

Nu viser en ny iværksætterundersøgelse ved Aarhus Universitet, at særligt Midt- og Vestjylland er den foretrukne landsdel, når iværksættere fra Aarhus Universitet stifter virksomhed væk fra storbyerne. 

Undersøgelsen, som er foretaget af analysevirksomheden IRIS Group, kaster for første gang lys over, hvor i landet de entreprenante dimittender etablerer deres virksomheder, når de forlader universitetet. 

Ganske vist bliver lidt over halvdelen i lokalområdet ved Aarhus (60 pct.), og andre vælger at slå sig ned i København. Men de akademiske iværksættere tager også gerne til den midt- og vestjyske landsdel for at skabe succesfulde virksomheder med nye, lokale arbejdspladser til følge.

Alene i 2019 var der over 100 virksomheder, som var stiftet af AU-iværksættere i Midt og Vestjylland, og det kan vise sig at være en god forretning for de midt- og vestjyske kommuner. De AU-baserede virksomheder er nemlig Danmarksmestre i at vokse og skabe jobs i forhold til landets øvrige iværksættere, viser undersøgelsen. 

F.eks. havde AU-virksomheder etableret mellem 2008-11 en jobvækst på 246 pct. ti år efter etablering. Til sammenligning havde resten af Danmarks iværksættere en jobvækst på kun 27. pct i samme periode. 

Samtidig vokser iværksættervirksomheder sig væsentligt hurtigere end andre virksomheder, hvilket bl.a. tydeliggøres, når AU-virksomheder etableret i 2012-15 øgede sin omsætning fra 646 mio. kr. til 1.147 mio. kr. i perioden 2015-19. 

Ifølge Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør ved Aarhus Universitet, viser de nye tal, at universitetets bidrag til den midt- og vestjyske vækst består af mere end udflytning af uddannelser og dimittender til det lokale erhvervsliv.

”De akademiske iværksættere starter små virksomheder, som har potentiale til at vokse sig meget store og få mange medarbejdere. Hvis vi skal skabe den næste Vestas, skal vi blive ved med at nære iværksætterlysten hos de studerende. Her tror jeg, at universitetssamarbejdet med de midt- og vestjyske kommuner er afgørende, da vi sammen kan skabe de bedste lokale økosystemer for de uprøvede iværksættere,” siger erhvervsdirektøren.

AU-iværksætterne i det midt- og vestjyske kommer fra forskellige dele af universitetet, dog er der en overvægt af de entreprenante akademikere fra Institut for Forretningsudvikling og Teknologi ved Aarhus Universitet.

Med sin placering i udkanten af Herning agerer instituttet indgang til universitetsverdenen for mange iværksætterspirer, hvor de gennem relevant uddannelse og rådgivning af businesseksperter bliver klædt på til erhvervslivet.

Og noget tyder på, at instituttet har knækket koden til at få de studerende til at gå fremtiden i møde med et CVR-nummer under armen og ønsket om at skabe en forretningsmæssig succes.

Her kan man bl.a. fremvise en meget stor stigning i iværksætteraktiviteten i perioden 2017-19, hvor 6 ud af 100 studerende blev iværksættere på Institut for Teknologi og Forretningsudvikling, mens de studerede.

Kommentarer