Hvad ser låneudbyderne på, når du ansøger om et lån?
Du kender det måske fra dig selv – det er ikke alle, du bare lige sådan vil låne penge til. Hvilken ven ville du låne 5000 kroner til? Din distræte ven der aldrig kommer til tiden og glemmer budgettet på byturene? Eller den ven der klarede sig igennem studierne uden SU-lån og kun har én sygedag om året? Der kan være mange grunde til, hvorfor man har brug for at låne penge, og de kan være lige gyldige, om du er distræt eller pligtopfyldende. Og heldigvis er det heller ikke relevant for din låneudbyder – men hvad er så? Herunder får du et overblik over, hvad der er vigtigt for låneudbydere, når de låner penge ud til dig.
De faste krav til lånere
Hvad de enkelte låneudbyder har af præferencer og krav, kan variere meget, men der er fire grundlæggende retningslinjer for, hvem der må låne penge.
Du skal:
– Være fyldt 18 år
– Have fast indtægt
– Være dansk statsborger
– Ikke være registreret i RKI
En fast indtægt spænder bredt og kan også være offentlig forsørgelse, men der kan være grænser for hvilke slags lån, du kan optage, når du ikke er selvforsørgende. Dette kommer dog igen helt an på låneudbyderen.
Lån i bank eller på nettet?
Der er stor forskel på at ansøge om lån i en fysisk bank eller en online bank. At ansøge om lån over nettet er ofte nemmere end i din bank, da de online låneudbydere har færre krav til størrelsen på din formue og dine indtægter, ligesom de ingen interesse har i, hvordan pengene skal bruges. Tværtimod kan det i nogle tilfælde være svært at blive godkendt til større beløb i banken, hvis du ikke kan tilbyde dem en vis sikkerhed i form af f.eks. bolig. Onlinelån foregår uden sikkerhed, hvilket derfor gør det meget nemmere at låne som en ung og uetableret person. Det er dog vigtigt at nævne, at du ved onlinelån skal være meget opmærksom på at have et overblik over tilbagebetaling, udgifter og budget inden du låner penge.
Du kan også læse om, hvad udlejere ser på, når de skal vælge dig som lejer til deres lejebolig her.
Sammenlign låneudbyderne
Det kan være svært at finde hoved og hale i den store mængde online låneudbydere, der efterhånden findes. Det er vigtigt, at du giver dig tid til at finde den rette låneudbyder – her kan der være mange penge at spare. Sæt derfor tid af til at sammenligne de forskellige udbydere i forhold til dine præferencer og behov. Her er en oversigt over de to vigtigste ting, som du skal være opmærksom på, når du vælger lån:
– Låntype – der findes efterhånden en lang række låntyper. F.eks. kviklån eller SMS-lån, der både har hurtig udbetaling af pengene og relativt kort løbetid – altså tilbagebetalingsperiode -, men typisk kun låner mindre beløb ad gangen. Eller f.eks. huslån og billån, der tilbyder et væsentligt større lånebeløb og en lang løbetid. Du skal altså på forhånd gøre op med dig selv, hvor stort et beløb du ønsker, samt hvor lang en tilbagebetaling du har brug for.
– ÅOP – dette er en procentsats for de årlige omkostninger ved lånet. Det afhænger selvsagt af tilbagebetalingsperioden, men er et godt skøn på, hvor dyrt lånet er at optage, og det er nemt at gå efter, når du skal sammenligne de forskellige lån.
At ansøge om et onlinelån
Det kræver som nævnt ikke særlig meget af dig at blive godkendt til lån over nettet. Når du har fundet et lån, du er interesseret i at optage, skal du indsende en låneansøgning med en række oplysninger, hvilket oftest er nemt og hurtigt klaret. Det varierer fra låneudbyder til låneudbyder, hvor mange informationer de ønsker. Dette afhænger også af lånebeløbet, hvor de store lånebeløb ofte kræver, at du indleverer lidt flere oplysninger om din økonomiske situation. Det er uforpligtende at ansøge om lån, så hvis du har fundet flere mulige udbydere, kan du ansøge dem alle og dermed øge dine chancer for at optage et lån hurtigst muligt. Så længe du ikke er indskrevet i RKI, er låneudbyderne ligeglade med hvor mange lån. du har optaget eller ansøgt.
Kommentarer