Tånum

Gode historier og lysegrøn bøgeskov i Fladbro

Nyd forår, frisk luft og fantastiske fortællinger fra Fladbro Skov og Randers Dyrehave, når Museum Østjylland inviterer på guidet tur. Hør om livet og menneskene i området fra middelalderen og frem til i dag. Det er gratis at være med – husk tilmelding på museumoj.dk. Der er på grund af corona-restriktionerne en begrænsning på otte deltagere, så det er først-til-mølle! Foto: Randers Stadsarkiv.

Aldrig før er der vel blevet vandret så meget som det sidste år! Folk har under corona-pandemien for alvor fået øjnene op for frisk luft, motion og naturoplevelser.

Nu kan du tilføje historiske fortællinger til den pakke, når Museum Østjylland inviterer dig på kulturvandring i Fladbro Skov og Dyrehaven sammen med to arkivarer fra Randers Stadsarkiv. De har masser af spændende historier i ærmet om området og om de kulturhistoriske levn, der gemmer sig i og omkring skoven.

Det er ganske gratis af vandre med, men husk at tilmelde dig på museets hjemmeside. 

Det er arkivarerne Tina Knudsen Jensen og Mathilde Storvang, der har fornøjelsen af at guide dig gennem bøgeskov, dyrehave og gode historier. 

”Uanset årstid er Fladbro Skov altid et besøg værd! Men netop nu i det spæde forår er det helt fantastisk at gå tur i den lysegrønne bøgeskov. Området omkring skoven og Dyrehaven er ikke blot fantastisk smukt, det er også fyldt med gode historier om menneskene og livet her gennem tiden, ” fortæller Mathilde Storvang, der sammen med Tina Knudsen Jensen på turen vil koncentrere sig som området ved Dyrehaven og Fladbro Kro.

Den kuperede nordlige del af skoven på kanten af Nørreådalen, det gamle overgangssted ved Fladbro Kro og skovens sydlige del med Randers Dyrehave med de mange fritgående dådyr er alle fyldt med kulturhistoriske levn. Levn, der stammer lige fra middelalderen og op til i dag. 

Da frisk luft blev moderne

At vi i dag kan vandre i skøn natur i Fladbro Skov, kan vi takke Randers Kommune for, da den på initiativ af justitsråd Chr. Boldsen tilbage i 1896 købte Fladbro Kro med tilhørende jorder. Hovedformålet var at anlægge en lystskov, så alle Randersborgere kunne få et udflugtssted, der lå i rimelig afstand fra købstaden. 

”Det var nemlig dengang blevet moderne at opholde sig i frisk luft. Skovens popularitet som udflugtsmål har holdt sig lige siden slutningen af 1800-tallet, ” forklarer Tina Knudsen Jensen, der på turen vil fortælle historien om skoven som udflugtsmål med trinbræt og rutebåd. 

Plantede 80.000 træer

Der var engang, hvor praktisk fodtøj og vindjakke ikke var dresscoden, når randrusianerne tog i skoven. Her ses en udflugt til Fladbro omkring år 1900 med damer i fine, hvide kjoler og hat! Foto: Randers Stadsarkiv.

Skoven blev plantet til med rødgran og fyr samt birk og rødel på fugtige arealer. I løbet af de første fem år blev der plantet næsten 80.000 træer. Kun området omkring Fladbro Kro blev holdt fri for beplantning.
Området var dengang mest eng, overdrev og mager, sandet agerjord – et åbent landskab, hvor der fra ådalens skrænter var vid udsigt over både Nørreå- og Gudenådalen. Skovområdet på de fugtige arealer vest for Fladbro Kro er i dag udlagt som naturskov. Her får skoven lov at udvikle sig uden menneskelig styring.

Dådyr og skihop

Dagens tur går også igennem Randers Dyrehave, der blev anlagt i 1994. Dådyrene kom fra Marselisborg Dyrehave ved Aarhus. Den nuværende danske bestand af dådyr er 1.000 år gammel og findes hovedsagelig i Østjylland og på øerne. 

”En sjov parallel til det er, at de ældste spor efter dåvildt i Danmark blev fundet på Randersegnen. Ved Hollerup nær Langå fandt arkæologerne i 1912 mere end 100.000 år gamle skeletter fra dådyr i nogle sø-aflejringer, ” fortæller Mathilde Storvang, og Tina Knudsen Jensen supplerer: 

”Men netop i Dyrehaven støder vi også på noget så eksotisk som en skihopbakke, der pryder landskabet! Så fortællingen om skoven byder på både tusind år gamle historier såvel som historier fra den tid, vi lever i lige nu! ”

Husk påklædning efter vejret til den guidede vandretur!

Fakta

  • Kulturvandring i Fladbro, tirsdag den 27. april 2021 kl. 16.30 – 17.30.
  • Mødested: Parkeringspladsen ved Fladbro Kro, Randersvej 75, 8920 Randers NV.
  • Gratis. Husk tilmelding på museumoj.dk under ”Kalender”.
  • Der er ikke krav om fremvisning af negativ corona-test ved udendørsarrangementer.
  • Der er på grund af corona-restriktionerne en begrænsning på otte deltagere.

Kommentarer