Samfund

Forvaltningen afviste risiko for jordskred. Nu lurer miljøkatastrofe

Jordskredet ved Nordic Waste er en tikkende miljøbombe, advarer eksperter. Arkivfoto: Jan Hagsholm

Randers Kommunes forvaltning afviste risiko for skred af forurenet jord. Nu lurer en miljøkatastrofe i Alling Å, Randers Fjord og ultimativt i Kattegat.

Hos virksomheden Nordic Waste ved landsbyen Ølst syd for Randers har et voldsomt jordskred fået mindst 2.000.000 tons forurenet jord til at bevæge sig mod Alling Å, hvorfra det risikerer at forurene både åsystemet, Grund Fjord, Randers Fjord og potentielt Kattegat.

Jorden begyndte for alvor at skride 9. december – og skrider fortsat. Nordic Waste opgav arbejdet med at stoppe jordskridningen 19. december, og siden har Randers Kommune og op mod 50 mand arbejdet i døgndrift på at forhindre forurenet jord og vand i at ramme Alling Å. Nu viser interne notater, at kommunens forvaltning allerede i foråret 2023 blev advaret, men afviste at der kunne være risiko for jordskred på grunden.

Flere advarsler

Mens der kæmpes med store entreprenørmaskiner for at forhindre forurening i Alling Å fra det gigantiske jordskred på Nordic Waste-grunden ved Ølst, kæmpes der nu således også en anden kamp mellem politikere i Randers byråd og kommunens egen forvaltning.

Ifølge et notat er Randers Kommune nemlig flere gange blevet spurgt af en række byrådspolitikere om risikoen for lige præcis dét, der nu udspiller sig på stedet. Dette har forvaltningen gang på gang afvist.

Allerede i februar 2023 spurgte flere byrådspolitikere forvaltningen, om der i forbindelse med en ny miljøgodkendelse til jordrensningsvirksomheden Nordic Waste var lavet en geologisk risikovurdering med henblik på jordskred, hvortil svaret lød:

“Det er vurderingen, at der ikke er risiko for jordskred, der kan påvirke omgivelserne. Der stilles derfor ikke krav hertil.”

En måned senere, i marts 2023, spurgte politikerne, hvad der ville ske med jorden på grunden i tilfælde af skybrud, og her svarede forvaltningen, at der “ikke vil være risiko for, at vandet kan skylle jorden væk i væsentligt omfang”.

I april fik samme politikere tip om et begyndende jordskred ved Nordic Waste og kontaktede straks forvaltningen, som bekræftede at have konstateret jordskreddet ved et tilsyn, men at der ikke var grund til bekymring.

“Det skal understreges, at der ikke er tilknyttet nogen risiko for forurening i forbindelse med jordskreddet”, lød konklusionen fra forvaltningen i Randers Kommune.

I december eskalerede situationen ved Nordic Waste, som ifølge eksperter nu er en tikkende miljøbombe.

Det fik blandt andet miljøminister Magnus Heunicke (S) til at besigtige skadestedet i Ølst Bakker, hvor han over for den fremmødte presse, herunder Landsbyerne, slog fast, at det er en af de alvorligste trusler mod miljøet lige nu. Og nu tyder noget på, at det kunne være undgået.

Torsdag 28. december kom miljøminister Magnus Heunicke (S) til Randers for at besigtige jordskredet ved Nordic Waste. Her er det fra venstre kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, direktør for Udvikling, Miljø og Teknik, Jens Heslop, miljøminister Magnus Heunicke og borgmester Torben Hansen. Arkivfoto: Jan Hagsholm

Kunne være forebygget

På Aarhus Universitet sidder Ellen Margrethe Basse, der er professor emerita i miljøret og er rystet over Randers Kommunes håndtering af den potentielle miljøkatastrofe. Hun har gennemlæst korrespondancen mellem politikere og forvaltning og undrer sig over, at politikernes henvendelser ikke er blevet taget mere alvorligt.

Var de blevet det, havde vi måske stået i en helt anden situation i dag, vurderer hun.

– Så kunne man fra kommunens side, med hjemmel i miljøbeskyttelsesloven, have grebet ind med forebyggende foranstaltninger. Man kunne have stillet krav til virksomheden om, hvordan situationen skulle håndteres, og man kunne midlertidigt have standset produktionen, hvis det var nødvendigt for at afværge risikoen, har Ellen Margrethe Basse udtalt til DR.

I stedet handlede forvaltningen i Randers Kommune ifølge professoren “dybt uprofessionelt” ved igen og igen at afvise risikoen samtidig med, at der blev udstedt en ny og opdateret miljøgodkendelse, som ville give Nordic Waste mulighed for at udvide sine aktiviteter.

– Den godkendelse giver man samtidig med, at man får nye oplysninger, siger hun og fortsætter:

– Man kunne have formuleret miljøgodkendelsen helt anderledes og fået med, at risikoen skulle håndteres, som man var blevet opfordret til adskillige gange i de spørgsmål, der blev rejst af politikere, siger Ellen Margrethe Basse.

Randers Kommune er foreløbig tavs om den side af sagen.

I en kortfattet skriftlig udtalelse lyder det ifølge DR:

“Randers Kommune har givet miljøtilladelse, men det er virksomhedens ansvar at stå for driften. Randers Kommune afviser at have et ansvar og har lige nu fuld fokus på at løse den nuværende krise. Randers Kommune har derfor ikke yderligere kommentarer”.

Kan få konsekvenser

Én af de politikere, der gentagne gange har spurgt ind til risikoen for jordskred – og er blevet afvist – er Frida Valbjørn Christensen, der sidder i byrådet og miljø- og teknikudvalget for Enhedslisten.

Hun udtalte tirsdag til P1 nyheder:

– Det kunne være, man kunne have forebygget det her, hvis man havde lyttet til os dengang. Så jeg er enormt ærgerlig over, at man ikke lyttede og rigtig ked af, at det skulle gå så vidt.

Hun understreger samtidig, at der vil komme et efterspil, når den akutte miljøfare ved Nordic Waste er håndteret.

– Når der er styr på situationen, er vi nødt til at snakke om, hvad der er gået galt. Der ser ud til at være sket nogle fejl, og hvis det viser sig, at de har været store, skal vi finde ud af, hvad der så skal ske, siger hun.

Økonomisk efterspil

En tredje faktor i sagen bliver det økonomiske efterspil, hvor Randers Kommune risikerer at sidde tilbage med en eksorbitant regning fra entreprenørerne, der foreløbig har haft sine store maskiner og op mod 50 mand og i arbejde i døgndrift i 20 dage – uden udsigt til, hvornår det stopper.

 

Kommentarer