Randers By

Enestående heste-fund præsenteres for første gang

Studerende fra Aarhus Universitet her i fuld gang med at udgrave en kultplads fra bondestenalderen i Ginnerup på Djursland i 2020. Nu præsenterer forskningsleder på Museum Østjylland, Lutz Klassen, for første gang de spektakulære fund og resultater fra udgravningen i et foredrag på museet i Kulturhuset den 28. oktober. Foto: Museum Østjylland

Da Museum Østjyllands arkæologer i 2020 opdagede Nordeuropas eneste heste-kultplads i Ginnerup vest for Grenaa, vidste de, at de stod med et unikt fund. Et fund, der ville komme til at give genlyd, ikke alene på museet og i lokalområdet men langt ud over Danmarks grænser!

Efter to års udgravninger er det nu på tide at løfte sløret for de spændende opdagelser fra bondestenalderen på Djursland, når der er foredrag på Museum Østjylland i Kulturhuset.

En af mange hestekæber dukker frem i Ginnerup. 5.000 år efter denne hestekæbe blev lagt i jorden, ser den igen dagens lys! Foto: Museum Østjylland.

Forskningsleder Lutz Klassen fortæller for første gang om det enestående fund, international opmærksomhed og om, hvad museet kan bruge den nye viden til.

Det nordøstlige Djursland var i bondestenalderen en tætbefolket egn. Her er der flere gange tidligere gjort vigtige arkæologiske fund, der har vakt international opmærksomhed.

På trods af at arkæologerne, museet og deres samarbejdspartnere derfor havde høje forventninger til undersøgelserne i Ginnerup, kom resultatet bag på fagfolkene!

”Selvfølgelig vidste vi på forhånd, at der kunne gemme sig spændende ting i jorden i Ginnerup. Men at vi skulle opdage Nordeuropas eneste heste-kultplads fra stenalderen, kom alligevel voldsomt bag på os! ” fortæller en begejstret forskningsleder Lutz Klassen.

”Vi kom for at finde noget spændende arkæologi, men nu har vi oven i købet fået et fund, der sætter hestens historie i det danske landskab i et helt nyt perspektiv. ”

Udgravning med mange vinkler

I foredraget præsenteres ikke kun udgravningen og dens historiske baggrund. Du kan også høre om, hvorfor nationale og internationale universiteter står i kø for at kunne arbejde med de enestående fund, og hvorfor opdagelsen har betydning for den aktuelle diskussion om at udsætte heste i forskellige naturgenopretningsprojekter. 

Samarbejde om stor udgravning

Det er i samarbejde med Moesgaard Museum, Aarhus Universitet og Københavns Universitet, at Museum Østjylland i de sidste to år har udgravet den 5.000 år gamle kultplads fra bondestenalderen.
Der er tale om nogle af de største arkæologiske udgravninger i museets historie med omkring 40 deltagere. 

Fakta

  • Foredrag: Hestekult i bondestenalderen på Djursland
  • Torsdag den 28. oktober 2021 kl. 15 – 16 på Museum Østjylland, Kulturhuset i Randers.
  • Billet 50 kr. Kan købes på museumoj.dk under ”Kalender”.

Kommentarer