Randers By

Antallet af indbrud falder i Randers Kommune

Foto: Swedoor

I de første tre kvartaler af 2022 steg antallet af indbrud i Danmark, hvis man sammenligner med samme periode sidste år. Denne tendens gør sig dog ikke gældende i Randers Kommune, hvor man ifølge nye tal fra Danmarks Statistik har formået at holde indbrudstallene nede med 221 indbrud i år. Det kan blandt andet skyldes flere forskellige forebyggende tiltag, lyder det fra tømrermester Mads Christiansen, som gør opmærksom på, at højsæsonen for indbrud snart står for døren.

Efter en årrække, hvor antallet af indbrud i Danmark har været rekordlavt, er besøget af ubudne gæster nu steget. Ifølge de nyeste indbrudstal fra Danmarks Statistik er antallet af indbrud de første tre kvartaler af 2022 hele 4,73 procent højere end samme periode sidste år.

Denne tendens gør sig dog ikke gældende i Randers Kommune, hvor der frem til den 1. oktober er blevet anmeldt 221 indbrud, som er et fald på 13,3 procent, hvis man sammenligner med samme periode i 2021. Det kan ifølge tømrermester Mads Christiansen skyldes, at flere har haft fokus på forebyggende tiltag, som man også med fordel kan have for øje de kommende måneder, da det historisk set er her, flest indbrud finder sted. 

Beskyt hjemmets udsatte områder 

Et godt sted at starte er i den forbindelse at se på husets svage punkter, som indbrudstyven kan udnytte til at finde vej ind i boligen. Det gælder blandt andet ældre vinduer og døre, som kan være medvirkende til at øge risikoen for indbrud, da de kan være nemme for tyven at bryde igennem. 

– Det skal være svært for ubudne gæster fx at bryde døren op, og derfor er det bestemt værd at overveje, om hoveddøren trænger til at blive udskiftet. Her kan en sikkerhedsklassificeret dør, som er udstyret med forstærket karm, dørblad samt indbrudssikrede hængsler og lås, være et godt valg. En dør skal kunne modstå et aktivt indbrud i minimum fem minutter, hvilket øger chancen for, at tyven giver op, forklarer tømrermester Mads Christiansen fra Alman Snedker & Byggeri i Randers, der er medlem af Swedoors håndværkerklub, Din Dørmand, og derfor vant til at rådgive danskerne om sikre dørløsninger til hjemmet, og fortsætter:

– Men det er ikke kun hoveddøren, der er i farezonen for indbrud. Det gælder også husets terrassedør, hvor tyven kan arbejde uforstyrret, da den ofte er placeret væk fra vejen. Derfor anbefaler vi boligejere at overveje at vælge en sikkerhedsklassificeret hoveddør som terrassedør.

Skab aktivitet omkring boligen

Udover at vælge en sikkerhedsklassificeret hoveddør er der ifølge Mads Christiansen flere lavpraktiske tiltag, der kan mindske sandsynligheden for indbrud. Det kan blandt andet være en fordel at have lyssensorer omkring boligen, som tænder, når der kommer forbigående. Det gør det blandt andet nemmere for naboer at lægge mærke til, om der er mistænkelig aktivitet omkring boligen. 

Derudover kan man få sine naboer til at holde øje og skabe aktivitet omkring boligen, mens man ikke er hjemme. Det kan for eksempel være ved at parkere deres bil ude foran huset, så indbrudstyven tror, at der er nogle hjemme. 

Kommentarer