Debat og politik

Anders Burlund: Erhvervspolitik er som forhindringsløb

Arlivfoto: Anders Burlund

Anders Burlund, Spidskandidat for Liberal Alliance Randers.

Når jeg løber en tur rundt om Vorup Enge og langs Gudenåen, vil jeg gerne have, at underlaget er fast, at ruten er forudsigelig, og at man kan se en klar og farbar vej for sig.

På samme måde er de mest erhvervsvenlige kommuner dem, der har fjernet de fleste forhindringer for virksomheder, der ønsker at etablere sig. Sammen kan vi skabe vækst og arbejdspladser i Randers, men det kræver, at vi er sammen om at skabe de bedste vilkår for erhvervslivet.

Vi går til valg med en målsætning om, at få erhvervspolitikken i fokus. Uden erhvervslivet var der ikke råd til velfærd. Derfor skal Randers være blandt de bedste 15 kommuner i Danmark målt på erhvervsvenlighed. Det er ambitiøst, realistisk og muligt.

Vi har tre forslag til tiltag, der vil være med til at gøre Randers markant mere erhvervsvenlig.

Afskaffelse af dækningsafgiften.
Ingen af Randers’ nabokommuner har dækningsafgiften, der er en kommunal særskat på erhvervsvirksomheder. Skal vi være med i konkurrencen om arbejdspladserne, skal dækningsafgiften naturligvis helt væk. De mest erhvervsvenlige kommuner har for længst afskaffet denne afgift, så det skal vi naturligvis også gøre i Randers.

Hurtigere sagsbehandling.
Tid og tilgængelighed er ofte en faktor, når virksomheder skal beslutte sig for at bygge et nyt domicil eller ej. For at øge Randers Kommunes konkurrenceevne er vi nødt til sænke tiden på sagsbehandling til én uge.

Øge konkurrenceudsættelsen.
Vi vil øge mængden af opgaver i fri konkurrence med 10-15 procent i Randers Kommune. Ved at øge konkurrenceudsættelsen kan vi årligt effektivisere mellem 52-78 millioner kroner i Randers Kommune. Det er godt købmandskab og sund fornuft, at tjekke om andre kan løse de samme opgave som Randers Kommune gør i dag, enten bedre eller billigere.

Det betyder ikke serviceforringelser, eller dårligere velfærd, tværtimod. Undersøgelser viser, at ældre opnår større tryghed hos en privat udbyder, hvilket bliver muligt, når man øger ældres valgfrihed gennem konkurrenceudsættelse.

Det er konkrete tiltag, der ikke kræver den store finansiering at iværksætte. De tungere dagsordener som at sikre kvalificeret arbejdskraft samt forbedre infrastrukturen i Randers, skal vi også arbejde på.

Men der er ikke et hurtig løsning og det kræver i stedet en bred aftale på tværs af byråd, kommune, erhvervsliv. Lad os fjerne de sidste forhindringer på vejen, og lad os være sammen om vækst, arbejdspladser og udvikling i Randers.

Kommentarer