2.500 randrusianere har droppet kød
Er dit nytårsforsæt at spise mindre kød? Måske du vil tage springet helt og blive vegetar eller veganer? Ernæringsterapeut Trine Vesteraa har gode råd til dig, der vil spise plantebaseret i det nye år.
Trine Vesteraa har spist plantebaseret i 20 år. Dengang hun droppede kødet, var der langt færre vegetarer og veganere end i dag. Tal fra Coop og Dansk Vegetarisk Forening viser, at der er sket en stor stigning i antallet af vegetarer de seneste år. 2,5 procent af danskerne lever vegetarisk i dag, hvilket svarer til, at næsten 2.500 randrusianere ikke spiser kød. Trine Vesteraa er ernæringsterapeut og skribent på magasinet Naturli, hvor hun skriver om kost og velvære. Ifølge hende er det især klimaet, som får folk til at spise mere plantebaseret:
– Dyrevelfærd og sundhed er gode grunde til at blive plantespiser, men i dag er det helt sikkert klimaet, der gør, at flere bliver opmærksomme på deres fødevareforbrug. Det er trendy at være ’klimaveganer’, siger Trine Vesteraa.
Hun forklarer, at hun ofte bliver kontaktet af personer, der ønsker at skære de animalske produkter ud af deres kost. Men de har svært ved at komme i gang, da projektet er uoverskueligt for dem.
– Mange har tilgangen, at det er alt eller intet. Men man må jo begynde et sted. Man kan starte med en dag eller et måltid, hvor man ikke bruger animalske produkter og se, hvordan det går, siger Trine Vesteraa.
Trine Vesteraa har samlet fem gode råd til dig, der vil spise plantebaseret i 2020:
1. Spis varieret: Selvom du spiser overvejende eller komplet plantebaseret, skal du stadig huske at spise varieret, så du får den næring, du har brug for. Sørg for at komme rundt om alle grøntsagsgrupper, og overvej kosttilskud som B12 og D-vitamin, hvis du skærer animalske produkter helt ud af din kost.
2. Lav spændende mad: Ligesom med alt andet mad, så handler det om at variere maden og bruge spændende ingredienser og krydderier, hvis måltiderne skal blive interessante. I dag findes der mange gode kogebøger og hjemmesider med plantebaserede opskrifter, du kan blive inspireret af.
3. Husk at få protein nok: Hvis du sætter forbruget af kød, mælk og æg ned, så mister du proteinkilder. Heldigvis er der masser af alternative fødevarer med højt proteinindhold. Det kan være bønner, linser, nødder og broccoli. Hvis du savner smagen af kød, så kan du få en lignende umamismag ved at bruge for eksempel svampe.
4. Alternativer til kød: I dag er markedet for veganske produkter anderledes end for 20 år siden. Der er mange planteprodukter, som minder om kød. Samtidig findes der mange veganske færdigretter, hvis du har travlt. Husk, at bare fordi færdigretter er uden kød, er det ikke ensbetydende med, de er sunde. Der er masser af vegansk junkfood.
5. Animalsk indhold: Vær opmærksom på, at selvom en fødevare tilsyneladende ikke indeholder kød, så kan den stadig indeholde animalske ingredienser. Læs på fødevaredeklarationen, hvis du er i tvivl.
Kommentarer