Livsstil og forbrug

1000 børn fylder byen med ReMida-kager, når recyclingcenter fejrer 20 års jubilæum

Rita Willum med eksempler på flotte genbrugskager, som kommer til at pryde byen i forbindelse med jubilæumsfejringen. Foto: ReMida Randers

Det pædagogiske recycling-center, ReMida Randers, fylder 20 år, og det bliver fejret med en gigantisk kagefest.

Der er vaskeægte fødselsdagsstemning hos ReMida Randers – Center for kreativt genbrug, når det pædagogiske recycling-center skyder sit årlige byprojekt i gang mandag 21. maj.

Centret fylder 20 år, og derfor er temaet for årets projekt kager; store kager, små kager – ja, kager i alle afskygninger i hele byen, skriver de i en pressemeddelelse.

Over 1000 af byens børn i dagtilbud og skoler har siden marts været i fuldt sving med at ‘bage’ kager af genbrugsmaterialer.

– Alle kagerne sættes ud i midtbyens butikker tirsdag 21. maj, hvor de skal minde os alle sammen om, at byen er fyldt med kompetente og fantasifulde børn, fortæller stifter af og forperson for ReMida Randers, pædagog Rita Willum.

Kagerne skal desuden pirre lækkersulten til det store sanse-eksperimentarium i Kulturhuset, der er åbent fra lørdag 25. maj til fredag 31. maj.

Åbning med kager og musik

Kulturudvalgsformand Louise Høeg åbner fødselsdagsfesten lørdag 25. maj klokken 10, hvor der altså også er spiselige kager på plakaten.

En af husets gode venner fremstiller en stor spiselig lagkage magen til den, der pryder årets plakat, og derudover er der kager til de første 150 fødselsdagsgæster, der naturligvis selv får lov til at pynte dem i ægte, spiselig ReMida-stil.

Rita Willum vil sige et par ord om baggrunden for centrets store popularitet, og efter talerne åbner Musikfabrikken et maskinrum, hvor to musikere sammen med de fremmødte børn vil fabrikere et unikt musikværk med lyde, beats og ReMida-materialer – skabt til fødselsdagsfesten.

Workshop

Eksperimentariet er åbent til og med fredag. Formiddagene er reserveret til dagtilbud og skoler, der skal booke tid. Lørdag og søndag klokken 10 til 16 samt mandag til fredag klokken 12 til 16 er der åbent for alle.

Der er nye, spændende aktiviteter: En kage-workshop, hvor der skal pyntes ReMida-muffins, og en stor sandkasse, hvor der kan “bages” ReMida-sandkager. Eksperimentariet byder derudover på en masse aktiviteter, der udfordrer alle sanser og fantasien med lys, lyd, magnetisme, tyngdekraft med videre.

Der vil også være et hjørne med plakater, avisudklip og andre minder fra de 20 år.

Børnenes kunst er ‘kun’ toppen af isbjerget

Rita Willum, fortæller om, hvorfor hun blev ramt af ReMida-feberen for cirka 35 år siden:

– Det var faktisk et tilfælde. Jeg stødte på noget interessant og spændende kunst, fremstillet af børn i førskolealderen. Da jeg gravede lidt ned i det, lå der er masse pædagogik under børnenes kunstneriske udtryk, og det fangede mig, fortæller hun.

Filosofien er opstået i den norditalienske by Reggio Emilia, der går ud på at lade børnene fordybe sig i emner, som de selv stiller spørgsmål til.

– Det handler altså ikke om at beslutte, at børn i vuggestuen eller børnehaven skal arbejde med et bestemt tema, men at pædagogerne tager udgangspunkt i de små hverdagsting og oplevelser, som børnene har, og som de er videbegærlige omkring, fortæller Rita Willum og nævner som eksempel kagerne:

– En vigtig del af pædagogikken er at stille spørgsmål i stedet for at give svar. Derfor spørger vi eksempelvis børnene: Hvad er en kage? Hvornår spiser I kage? Hvem bager kager hjemme hos jer? Hvor kan man købe kager? Har I selv prøvet at bage kage? Man kan besøge en bager, synge sange om kager og meget mere, forklarer hun og tilføjer:

– Når vi har været hele vejen rundt om kagerne, skal børnene tegne en tegning af den kage, de vil fremstille, og derefter går de i gang med at lave en kage af ReMida-materialer.

Lære at lære

– På den måde lærer børnene at lære, og det giver dem redskaber til at stille spørgsmål og undre sig, når de bliver ældre. De bliver i stand til selv at reflektere over og analysere et problem og prøve at finde løsninger. Og det gælder altså børn helt ned i vuggestuealderen, siger Rita Willum, der tilføjer, at for hende kommer kunsten og resultatet i anden række:

– Det er fordybelsen og børnesynet, det, at vi tror på det kompetente barn, der fascinerer mig.

ReMida-centrene

ReMida-centrene, der indsamler kasserede materialer fra industrien, forretninger og private, som dagtilbud, skoler, foreninger og kunstnere kan hente, dukkede op i kølvandet på pædagogikken, og ReMida Center i Randers, der åbnede i 2004, var det første i Danmark.

– Skrot bliver til guld i børnenes hænder, når de får lov til at slippe kreativiteten og fantasien løs, og begrebet affald får et nyt indhold, slutter Rita Willum.

Til jubilæumsfesten bliver der fremstillet en spiselig udgave af den flotte ReMida-kage, som pryder plakaten. Pressefoto

 

Kommentarer