Samfund

VIA i Randers melder ‘fuldt hus’ på sygeplejerskeuddannelsen

319 mennesker kunne logge ind på NemStudie ved midnatstid mellem den 27. og 28. juli og få den glædelige besked, at de har fået en studieplads på en af VIAs uddannelser i Randers. Det er 45 flere end sidste år. Pressefoto

Mens mange uddannelsessteder i Danmark sukker efter flere kandidater til sygeplejerskeuddannelsen, så kan man i Randers melde ‘udsolgt’. Men der er stadig ledige studiepladser på pædagog-, psykomotorik- og skatteuddannelsen i Randers, skriver VIA College University i en pressemeddelelse fredag.

319 mennesker kunne natten til fredag 28. juli logge ind på NemStudie og få den glædelige besked, at de har fået en studieplads på en af VIAs uddannelser i Randers. Det er 45 flere end sidste år.

Det øgede optag er størst på sygeplejerskeuddannelsen, der har alle 112 studiepladser i Randers fyldt op. Dog er der mulighed for at søge en ventelisteplads, lyder det  i pressemeddelelsen.

Hvis man har fået afslag på sin ansøgning, eller slet ikke har fået søgt i år, er der nu mulighed for at søge en af de ledige studiepladser eller ventelistepladser.

I Randers er der ledige stole på VIAs uddannelser til pædagog, psykomotorisk terapeut og professionsbachelor i skat.

– Vi har gode erfaringer med, at studerende, der ikke kom ind på de uddannelser, de søgte i første omgang, er blevet glade for et alternativt studie. Der er mange gode muligheder for dem, der opfylder adgangskravene. Mit råd er at sende ansøgningerne afsted hurtigst muligt, lyder det fra VIAs prorektor, Gitte Sommer Harrits.

Samfundet har brug for professionsbachelorer

Hun påpeger, at den generelle for lave søgning til at fylde studiepladserne op på professionsbacheloruddannelserne har alvorlige konsekvenser.

– Vi står i en situation, hvor velfærdssamfundet risikerer at kollapse, fordi Danmark ikke får uddannet nok arbejdskraft til fx skoler, børnehaver, vuggestuer, sygehuse og institutioner for udsatte mennesker, pointerer Gitte Sommer Harrits og fortsætter:

– Der er brug for politisk handling i form af en reform med fokus på rekruttering til de fire store professionsbacheloruddannelser på velfærdsområdet. Fra professionshøjskolernes side har vi fremlagt 18 forslag, som kan føre til flere ansøgere til sygeplejerske-, pædagog-, lærer- og socialrådgiveruddannelsen. VIA har også selv søsat indsatser for at tiltrække flest mulige studerende.

Mere prestige til kloge hænder og hoveder

Uddannelsesminister Christina Egelund har lagt op til forhandlinger om uddannelsessektoren til efteråret. Blandt andet vil ministeren give pædagoguddannelsen et tiltrængt løft.

–Vi har brug for løsninger, der gør det lige så attraktivt og prestigefyldt at tage en professionsbacheloruddannelse og at arbejde med patienter, børn og udsatte mennesker som at varetage et akademisk job bag et skrivebord, siger Gitte Sommer Harrits.

Ansøgerne skal senest den 31. juli klokken 12 takke ja eller nej til den tilbudte studieplads.

VIAs prorektor Gitte Sommer Harrits. Pressefoto

Antal optagne på VIAs uddannelser i Randers

Campus Randers i alt:

  • 2023: 319
  • 2022: 274

Sygeplejerskeuddannelsen i Randers

  • 2023: 112
  • 2022: 83

Psykomotorikuddannelsen i Randers

  • 2023: 50
  • 2022: 41

Pædagoguddannelsen i Randers

  • 2023: 128
  • 2022: 136

Skatteuddannelsen i Randers

  • 2023: 16
  • 2022: 14

Skatteuddannelsen Online

  • 2023: 13 (nyoprettet)

Se ledige studiepladser på VIAs hjemmeside

18 forslag til indhold i politisk reform

Professionshøjskolerne har fremlagt 18 forslag, som ventes at kunne øge søgningen til uddannelserne til sygeplejerske, pædagog, lærer og socialrådgiver, sådan som arbejdsmarkedet har brug for. Håbet er, at politikerne tager forslagene med i en politisk reform.

Der er blandt andet forslag om at søsætte indsatser, der får flere end de nuværende 17 procent af eleverne fra det almene gymnasium til at søge ind på professionsbacheloruddannelser efter studentereksamen frem for primært at se universiteterne som attraktive.

Konkret anbefaler Danske Professionshøjskoler at indføre nye fag som pædagogik og sundhed i det almene gymnasium for at skærpe interessen for de store uddannelser på velfærdsområdet. Andre forslag er at indføre målrettet studievejledning til gymnasieeleverne om professionsbacheloruddannelserne og at indføre dage, hvor gymnasieeleverne deltager på fx pædagog-, lærer- eller sygeplejerskeuddannelsen og snuser til studielivet dér.

En politisk reform skal ifølge professionshøjskolerne tillige skabe bedre karriere- og videreuddannelsesmuligheder for professionsbachelorer. Og der skal sikres mere fleksible veje til at blive optaget på professionsbacheloruddannelser med stor mangel på arbejdskraft – fx ved at gøre relevante erhvervsuddannelser og arbejdserfaringer adgangsgivende og ved at tilbyde ’sporskiftere’ over 25 år ret til en dagpengesats på 110 procent i studietiden frem for SU.

Se de 18 forslag beskrevet her

 

Kommentarer