Debat og politik

Vi skal indføre Solsikkeprogrammet i Randers Kommune

"Som mor til en dreng med usynligt handicaps oplever jeg at det hjælper på forståelsen, når Magnus har solsikkesnoren på – som er en stor hjælp i livet med 'usynlige' handicaps". Privatfoto

Debatindlæg af Henriette Malland, medlem af Randers byråd som løsgænger

Solsikkesnoren skal gøre hverdagen lettere for borgere med usynlige handicaps.

Med en solsikkesnor hængende om halsen skal borgere med usynlige handicaps i Randers Kommune kunne signalere til omverdenen, at de har brug for lidt mere hjælp, tid og tålmodighed i hverdagen. Derfor foreslår jeg, vi indfører det i Randers Kommune.

Med Solsikkeprogrammet kan vi for en meget beskeden sum penge gøre en stor forskel i det daglige for en gruppe borgere, der ofte møder vanskeligheder. Randers skal være en god by for alle, og alle skal mødes med rummelighed, omsorg og forståelse. Jeg er overbevist om, at vi med Solsikkeprogrammet kan være med til at indfri nogle af målene i handicappolitikken ved at synliggøre og anerkende usynlige handicaps.

Derfor håber jeg at mit forslag om at indføre Solsikkesnoren i Randers Kommune bliver til virkelighed.

Hverdagen for borgere med usynlige handicaps vil i flere tilfælde være lettere, hvis omverdenen ved, at de har behov for ekstra tid og tålmodighed. Med en diskret solsikkesnor kan feks personale i borgerservice, buschaufføren, billetkontrolløren eller personalet på apoteket eller biblioteket nemmere tage de rette hensyn. Det er en simpel løsning, som jeg tror vil gøre en stor forskel for børn, unge og voksne med usynlige handicaps i Randers Kommune.

Der er mange iblandt os, som har et usynligt handicap, og de har ofte brug for det samme særlige hensyn, som vi redeligt viser mennesker med synlige handicaps. Derfor er Solsikkeprogrammet en rigtig fin idé, som kan være med til at sikre en bedre ligestilling i vores samfund mellem fysiske og mentale handicaps.

Solsikkeprogrammet vil give flere kendskab til, hvad det betyder, når en borger bærer en solsikkesnor og dermed mulighed for at udvise ekstra forståelse. Jeg er sikker på, at Randrusianerne vil tage lige så godt imod det,” siger Henriette Malland som er næstformand i socialudvalget samt handicaprådet.

Randers skal være en god by for alle. Vi har alle sammen et ansvar for hinanden, og solsikkesnoren minder os om, at vi skal huske at udvise hensyn over de af vores medborgere, som har et særligt behov.

Et afgørende element i Solsikkeprogrammet er omverdenens kendskab til betydningen af solsikkesnoren. Derfor vil det være den enkelte forvaltningers ansvar at informere relevante medarbejdere om ordningen og sikre at de rette informationsaktiviteter igangsættes.

Kultur og Borgerservice vil kunne understøtte initiativet ved at udlevere solsikkesnoren til borgere med usynlige handicaps via eksisterende kontaktpunkter såsom kommunens bibliotek, borgerservice, receptionen på laksetorvet m.m.

 

Kommentarer