Unge i Randers opfordrer til sikker sex
Mange unge siger, de gerne vil bruge kondom, men kun halvdelen brugte kondom sidste gang, de var sammen med en ny partner. Og samtidig undervurderer de unge risikoen for selv at blive smittet med sexsygdom, viser en ny undersøgelse. Derfor opfordrer Randers Kommune unge til at have sikker sex, når de er sammen med en ny partner via Sundhedsstyrelsens Kun med Kondom-kampagne.
Så skråsikkert lyder det fra knapt to ud af tre danske unge. 64 % svarer nemlig, at de altid eller for det meste ville bruge kondom, hvis det udelukkende var op til dem. Men samtidig svarer 44% af de adspurgte unge, at de ikke brugte kondom sidste gang, de havde sex med en ny partner.
Det viser en ny undersøgelse, Sundhedsstyrelsen har foretaget blandt de 15-23-årige. Desuden svarer kun 6 procent af de adspurgte unge, at de tror, at deres venner altid får kondomet på i samme situation.
– Meget kan tyde på, at de unge har gode intentioner om at bruge kondom, men vi kan jo se, at noget alligevel afholder dem fra det i situationen, ligesom de heller ikke regner med at deres venner får kondomet frem. De unge skal blive bedre til at turde tage snakken om kondom med hinanden, siger Cecilie Olivia Andersen, fuldmægtig i Sundhedsstyrelsen.
Derfor sætter Randers Kommune i samarbejde med Sundhedsstyrelsen fokus på sikker sex, når Kun med Kondom-kampagnen kører i uge 36-38. Man kan følge med på facebooksiden “Pas på hinanden” og på instagramprofilen Kun med Kondom.
Unge i Randers opfordrer til sikker sex
Kun med Kondom kører over hele landet i perioden 5.-23. september. Over 800 unge fra hele landet har meldt sig som frivillige til kampagnen. De er som Wingmates klar til at dele gratis kondomer ud og opfordre andre unge til at huske kondomet og til at tage en snak om sikker sex.
Flere unge i Randers, har tilmeldt sig kampagnen som Wingmates, og vil i den forbindelse dele gratis kondomer ud på ungdomsuddannelser og i midtbyen. I Condomeriet på Thors Bakke kan man også hente sig et gratis kampagnekondom i kampagneperioden, så længe lager haves. Condomeriet samarbejder i år med Fitness World på Thors Bakke, her vil man også kunne hente sig et gratis kampagnekondom.
Condomeriet i Randers besøger desuden Ungdomsklubben på Nørrevangskolen i forlængelse af kampagnen til en snak om sikker sex, seksuelle forventninger, misforståelser, følelser, grænser og meget mere.
Unge undervurderer egen risiko
Sundhedsstyrelsens nye undersøgelse viser, at mange unge undervurderer deres egen risiko for at blive smittet med en sexsygdom. 75% af de unge vurderer, at deres chance for at få en sexsygdom er enten lille, meget lille eller ikke-eksisterende.
Dette står i skærende kontrast til, at hver fjerde ung får en sexsygdom, inden de fylder 25 år samt at klamydiaforekomsten stadig er historisk høj. For hver 1.000 unge mellem 15 og 29 år i Randers Kommune fik 463 konstateret klamydia i 2017. I 2016 lå det tal på 470.
– Cirka halvdelen af alle smittede oplever ikke symptomer og ved derfor ikke, at de er smittede. Derfor er det er bare med at komme afsted til lægen, hvis man har haft ubeskyttet sex, siger Cecilie Olivia Andersen.
Fakta om klamydia
- Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia.
- Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer.
- Ubehandlet klamydia kan medføre: Nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.
- Der er forskel på, hvordan piger og drenge bliver testet for, om de har klamydia. Pigerne skal have en såkaldt vaginalpodning, mens drenge kan testes via en urinprøve.
- Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika
Kommentarer