Randers By

Unge lokale opfindere er i landsfinale

Vinderholdet blev 7.42 fra Vestervangsskolen, som præsenterede en opfindelse, hvor der kan udvindes energi af regnvand. Assentoftskolens JALS-hold viste en idé, hvor bilen kan køre på solenergi, og det gav en andenplads. VBO – også fra Assentoftskolen – blev nummer tre, mens holdet Clous fra Vestervangsskolen tog sig af fjerdepladsen. De fire hold deltager altså i årets landsfinale i Fredericia. Pressefoto.

For andet år i træk har randrusianske elever været med i opfinderkonkurrencen Projekt Edison. I år dystede de i at opfinde den bedste idé inden for grøn omstilling.

Når dit tøj er slidt, gammelt eller bare ikke dur, så kan det genanvendes og blive til nyt hvidt tøj, der kan farves med naturfarver – og genanvendes igen. Det var blot en af de idéer, som blev præsenteret til lokalfinalen i opfinderkonkurrencen Projekt Edison.

Faktisk endte konceptet med at vinde konkurrencen sammen med tre andre idéer.

Eleverne bag idéen var fire piger, der alle til dagligt går i 7. klasse. De skulle sammen med 181 andre 7. klasses elever komme med deres bud på grønne løsninger. Opfindelserne skulle præsenteres for og bedømmes af lokale erhvervsfolk, der alle arbejder med grøn omstilling i deres virksomhed.

Netop det at skulle pitche sin løsning over for dommerne var lidt grænseoverskridende og nervepirrende, syntes pigerne bag idéen med genanvendelse af tøj.

– Det var nervepirrende at skulle fortælle om sin idé. Men det var også sjovt at arbejde med noget mere kreativt i skolen, som faktisk kan blive til virkelighed,  fortalte Sofie.

Netop det at tænke innovativt og kunne omsætte det til et koncept – og ovenikøbet præsentere det, er et af hovedformålene bag Projekt Edison.

– Når eleverne er med i opfinderkonkurrencen, så får de lov til at tænke ud af boksen og prøve drømme af. De udvikler idéer og undersøger, om de idéer kan lade sig gøre. Ovenikøbet bliver det mere virkelighedsnært for dem, fordi erhvervslivet kommer, sagde Pernille Engamo, der er læringskonsulent hos Læringscenter Randers.

Selvom det kun er fire grupper, der går videre til den nationale finale i november, så tror Pernille Engamo, at alle børnene fik meget ud af projektet.

– Det er lærerigt for eleverne at prøve at præsentere og pitche idéer. Samtidig er det sjovt for dem at snuse til entreprenørskab. De bliver overraskede, når dommerne viser interesse for deres produkt – og det motiverer dem utrolig meget, sagde Pernille Engamo.

I opfinderkonkurrencen deltog elever fra Vestervangskolen, Langå Skole og Assentoftskolen. Lokalfinalen blev afviklet i et samarbejde mellem Fonden for Entreprenørskab og Randers Kommune.

Kommentarer