Ung mand med landmandsdrømme håber på mere netværk
Simon Krafack, der arrangerer foredrag rundt i landet for at tiltrække unge til et tørstende landbrugserhverv, undrer sig over, at folk der arbejder med svin ikke netværker i lige så høj grad som andre.
Simon Krafack på 20 år har endelig ramt plet i livet. Efter en dårlig skolegang på grund af ordblindhed og heraf medfølgende lavt selvværd er han nu landbrugselev på Overgaard Gods´svinebedriftsafdeling i Havndal.
– Det er både spændende og udfordrende. Jeg er virkelig med til at sætte mit præg på produktionen og også til at beslutte, hvordan tingene skal være, lyder det stolt fra Simon Krafack. Han fandt ud af, at landbruget var vejen han ville gå via en række af kammeraterne på hans efterskole, som talte varmt om, hvor spændende et erhverv det faktisk er.
Siden han sidste år tog en beslutning om at forsøge at tage rundt i landet for at fortælle om fordelene ved at gå ind i landbruget, er han begyndt at tænke mere over, hvorfor der ikke er flere der netværker inden for sektoren. Især med tanke på svineproduktionen.
– Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan, men det er min opfattelse, at folk der arbejder med kvæg mødes langt oftere. Eksempelvis til dyrskuer. Og maskin- og markfolk holder også alle mulige arrangementer, hvor de tager rundt omkring. Men der findes ikke den samme kultur indenfor svineproduktionen, siger Simon Krafack, der godt kunne tænke sig, at der skete lidt mere på området, så man kunne hente mere inspiration fra andre.
– Jeg ved ikke, om det lige er mig, der skal stå for at arrangere et eller andet. Indtil videre er det stadig i tænkefasen, siger Simon Krafack.
Uddannelse med muligheder
Inden Simon Krafack fik øjnene op for landbruget, havde han en drøm om »noget med design, måske« uden at det var meget mere konkret end det.
Sidenhen er han blevet forbavset over de mange muligheder, der er åbnet.
– Når jeg har min landbrugsuddannelse, kan jeg eksempelvis kaste mig over en teknologuddannelse ligesom folk fra gymnasiet. Men jeg vil have en anden og mere praktisk tilgang, hvor jeg ikke har brugt tid på at læse oldnordiske tekster, siger Simon Krafack, som gerne vil skrive under på, at man kan, hvad man sætter sig for.
– Når jeg er ude at holde foredrag, så er mit budskab, at alt kan lade sig gøre, bare man selv tror på det. For nogle få år siden, syntes jeg ikke, at jeg var på lige fod med andre. Det har ændret sig, siger den unge landbrugselev, som siger, at det på flere måder faktisk har været en fordel at være ordblind.
Simon Krafack
– Simon Krafack kommer fra Randers oprindeligt og er 20 år gammel
– Han fik første gang interessen for landbruget, da han gik på Nørbæk Efterskole, som er en efterskole for unge, der kan have svært ved at læse og skrive
– Indtil videre har han holdt tre foredrag rundt i landet, og han forsøger at finde tid til endnu flere
Kilde: Effektivt Landbrug
Kommentarer