To borgmestre til Grundlovsdag ved Sct Clemens Kirke i Randers
Flaget var hejst og solen skinnede på de cirka hundrede fremmødte mennesker på pladsen foran Sct Clemens Kirke i går den 5. juni. Her havde kirken i fællesskab med Grænseforeningen for Randers og omegn inviteret den tidligere borgmester i Aarhus og tidligere indenrigsminister Thorkild Simonsen og borgmester i Randers Torben Hansen til at holde hver sin grundlovstale.
Folkekoret var også på plads og indledte med tre smukke sange, mens de fremmødte kunne nyde kaffen og – traditionen tro naturligvis jordbærtærte.
Thorkild Simonsen tog tilhørerne med på en historisk rejse fra Grundlovens tilblivelse, da Frederik den 7. – under et vist pres – indførte den første frie forfatning og dermed afskaffede enevældet.
– Men selvom vi er stolte over vores første grundlov fra 1849, fik kun vise mænd over 30 år stemmeret. Der var således ikke stemmeret for fruentimmere, fattige, forbrydere og fjollede, fortalte Thorkild Simonsen.
Han fortalte videre, at Grundloven i starten mødte modstand i visse kredse, og allerede i 1866 blev den ændret.
– Vores store salmedigter Grundtvig var ikke den store fortaler for folkestyret fra begyndelsen, men ved grundlovsændringen i 1866 havde han ændret synspunkt og var nu for.
Thorkild Simonsen fortalte videre om andre holdningsændringer fra i slutningen af 1800 tallet og frem til 1915, hvor kvinderne fik stemmeret og senere frem til grundlovsændringen i 1953, som er den vi fortsat har i dag.
Herefter gik nuværende borgmester i Randers Torben Hansen på talerstolen.
– Retsind, lovsind, frisind, storsind. Det er det budskab, der så smukt pryder frisen over grundloven på Christiansborg. Og retsindet og lovsindet står stærkt i Danmark. Det kan vi med rette være stolte af, at vi siden den første grundlov i 1849 møjsommeligt har opbygget velfungerende demokratiske institutioner.
– For 3 år siden fejrede vi 100 året for kvindernes stemmeret. Efter en lang sej kamp, lykkes det for kvinder og tyende at få stemmeret. Det er ikke mere end 100 år siden at tjenestefolk på landet, ansatte uden egen husholdning, eksempelvis fik stemmeret.
– Men det er også et eksempel på, at forandringer og forbedringer kun kommer ved politisk indsats og beslutninger. Det kommer ikke af sig selv.
Herefter kom Torben Hansen med en række kritiske synspunkter, om den lovgivning der de seneste år har præget det politiske billede.
– Det piner mig at se, hvorledes Christiansborg slår ned på de absolut mindst bemidlede i Danmark. Kontanthjælpslofter, 225 timers regel mm. Det skubber folk i fattigdom – det skubber familier og børn ud på kanten af samfundet.
– Det piner mig, at se, at det for mange politikere nærmest er afgørende for samfundets overlevelse, hvis man får lempet skatterne – og allerbedst i deres øjne, topskatten.
Endelig sluttede han af med en opfordring til, at alle fortsat vil arbejde for at samarbejde i Randers byråd.
– Randers kommune og vores fællesskab har mange udfordringer og en del af dem ser vi sandsynligvis forskelligt på, men jeg tror også, at hvis vi hver især skulle angive fem af de største og vigtigste på en liste – ja så vil der være stort sammenfald.
– Men det kan kun sikres gennem et bredt fællesskab, hvor byrådet, borgere, virksomheder, foreninger og medarbejdere motiveres til at yde det bedste de kan, på et fundament af ordentlighed og gennemsigtighed. Det tror jeg alle gerne vil være med til og medvirke til, at de bedste løsninger skabes.
Grundlovsmødet afsluttedes med sangen “Nu lyser løv i lunde”, som er skrevet i 1891 til Venstres Grundlovsfest på Vodrofflund.
Kommentarer