Samfund

Tak for lån! – I Randers vender plastikaffaldet tilbage til din indkørsel

Affaldsbeholderne produceret med plast fra Randers Kommunes borgere er klar til at blive leveret tilbage til indkørslerne. Foto: Randers Kommune

Når borgerne i Randes Kommune i løbet af maj får en ny affaldsbeholder, er den produceret med den plastik, de selv har sorteret.

Fra 1. maj bliver 27.000 nye affaldsbeholdere leveret til borgerne i Randers Kommune. De nye beholdere kommer med en helt særlig besked: “Tak for lån af din plastik.”

Fyrre procent af den plastik, der er brugt til at producere de nye beholdere, er nemlig den plastik, borgerne i Randers Kommune har været med til at sortere hjemme i køkkenerne.

– Vi har i mange år været gode til at sortere affald i Randers Kommune, og nu laver vi den sidste tilpasning, så vi følger de landsdækkende sorteringskrav, fortæller Frank Nørgaard, formand for Miljø- og Teknikudvalget ved Randers Kommune.

– Derfor er vi også glade for, at borgernes flittigt sorterede plast kunne bruges til de nye affaldsbeholdere, der nu skal hjælpe os med at få endnu bedre sortering og endnu bedre udnyttelse af ressourcerne, siger han.

Mere sortering, mindre aftryk

Den genanvendte plastik i de nye affaldsbeholdere har ikke forladt kommunen på rejsen fra plastikaffald til ny affaldsbeholder. Der er med andre ord både sparet CO2 ved at genanvende plastikken og ved holde transporten af råvarer nede på et minimum, forklarer Allis Jakobsen, leder for Affald & Genbrug i Randers Kommune:

– Vi er godt tilfredse med, at det lykkedes at få produceret nye affaldsbeholdere med vores “egen” plastik. Det var slet ikke en mulighed, da vi tog hul på dialogen med producenterne, og derfor er vi ekstra glade for, at vi kunne gå forrest og vise, at selvfølgelig skal man kunne bruge plastik indsamlet fra almindelige husstande i produktionen, siger hun.

Det er dog ikke det eneste sted, der er tænkt i at genbruge så meget som muligt i forbindelse med den nye affaldssortering, tilføjer Allis Jakobsen:

– Vi har været grundige i gennemgangen af hvor mange beholdere, vi så skulle købe. Når vi nu sætter gang i den nye sortering, vil vi derfor kun levere én ny beholder og skifte klistermærkerne på de beholdere, der allerede står hjemme hos borgerne. På den måde sparer vi yderligere indkøb af rigtig mange beholdere.

Hun understreger, at hvis man har en gammel beholder, der er gået i stykker, skal den selvfølgelig skiftes ud, men de fleste affaldsbeholdere kan sagtens holde mange år endnu.

– Og så er der jo ingen grund til at skifte dem ud, lyder meldingen.

 

Kommentarer