Svend Erik Fra Korsmedergaard fylder 80
Økologisk landmand, Svend Erik Hjuler Rasmussen, kunne for længst have takket af og slået benene op. Men hvorfor skulle man dog det, når arbejdsglæden aldrig har været større ?
Med sin forestående 80-års fødselsdag er Svend Erik Hjuler Rasmussen halvvejs igennem den 40-års plan, han lagde som 60-årig: At gøre dét godt igen, han de foregående 40 år havde ødelagt som konventionel landmand. Planen er ikke kun kommet miljøet til gode.
– Det har været de bedste 20 år af mit liv, konstaterer den nu erfarne økologiske landmand. Målsætningen om at droppe giften kom efter 20 år med konventionelt landbrug.
– Jeg brød mig ikke om at sprøjte. Men det skulle man jo for at få det hele til at løbe rundt, og alle forskerne forsikrede os også om, at det var der ikke noget, der tog skade af, husker Svend Erik Hjuler Rasmussen.
Som årene gik, blev han dog mere og mere skeptisk.
– Det er ikke noget, man ser fra den ene dag til den anden. Men efterhånden var der jo ikke nogen dyr tilbage i markerne. Harerne for eksempel var næsten forsvundet.
Den å ved hans fars gård, som han i barndommen havde set fiskene hoppe i, var også blevet livløs. Svend Erik Hjuler Rasmussen besluttede, at han ikke ville være med længere. Fremover skulle jorden dyrkes uden gift.
Sunde fødevarer
Det økologiske projekt blev en succes. Korsmedergaard, som Svend Erik Hjuler Rasmussen overtog i 1996, har i dag en samlet omsætning på 10 millioner – størstedelen fra engrossalg. Men også butikken, der åbnede for fem år siden, har godt gang i driften og trækker folk til fra både Randers, Viborg og Aarhus.
Men det er ikke kun den driftsmæssige medvind, der gør hverdagen tilfredsstillende. Med giften forsvandt også en vedvarende mislyd ved arbejdet som landmand:
– At sprøjte marker med fødevarer må give nogle konsekvenser – giften forsvinder jo ikke. Vi spiser den. Almindelige lidelser som eksempelvis allergi, nævnes ofte i den forbindelse. Med en økologisk fødevareproduktion sælger vi i hvert fald ikke noget, som er skadeligt for nogen, slår Svend Erik Hjuler Rasmussen fast.
Der røg grønkålen
Økologisk landbrug er ikke altid problemfrit. I modsætning til konventionelt landbrug er man i høj grad underlagt naturens luner, fortæller den dedikerede økolog og peger ud ad vinduet, for at vise Landsbyernes udsendte dette års fejlslagne vinterafgrøde.
– Den røde grønkål var allerede solgt til Årstiderne. Men der gik skimmel i. Et konventionelt gartneri kunne have begrænset udbruddet med diverse svampemidler, men for os stod høsten ikke til at redde, forklarer han.
At gå på kompromis med den økologiske profil, var og er dog helt udelukket. Heller ikke i Korsmedergaards husholdning, der udover Svend Erik Hjuler Rasmussen selv tæller tre fastansatte østeuropæiske medarbejdere, sniger der sig nogensinde en konventionel fødevare ind. Det fik den lettiske kvinde, der står for madindkøb, hurtigt lært.
– Hun syntes, prisforskellen på økologisk og ikke-økologisk ost var for stor, og kom derfor hjem med en ikke-økologisk. Men den gik ikke, smiler Svend Erik Hjuler Rasmussen.
I gang fra morgen til aften
Måske skyldes det den økologiske livsstil. De 80 år ser i hvert fald ikke ud til tynge Svend Erik Hjuler Rasmussen, og han har ingen planer om at trække sig tilbage.
– Hvis jeg ikke havde gården, kunne jeg da anskaffe mig et fjernsyn eller få læst nogle af alle de bøger, jeg aldrig har tid til. Men jeg er landmand med liv og sjæl. Jeg fejler ikke noget og nyder at være i gang fra morgen til aften. Om jeg får lov at fuldføre 40-årsplanen ved jeg ikke. Men jeg håber, jeg får lov til at stille træskoene i marken eller i hønsegården, oplyser den aktive seniorlandmand.
Onsdag 28. december fejrer han sin runde fødselsdag i privat regi, og fredag 30. december holder gårdbutikken åbent hus i samme anledning. Niels Ebbe, grundlægger af den succesfulde øko-virksomhed Solhjulet, gæster ved den lejlighed Korsmedergaard.
Kan du lide, hvad du læser? Så gå ind på Facebook og “synes godt om” Randers Netavis her
Kommentarer