Randers By

Sunde, stærke kroppe i 150 år med Randers gymnastiske Forening

Fra 11. februar og frem til den 27. marts 2022 viser Museum Østjylland en mindre udstilling om RgFs lange historie. Udstillingen er skabt i samarbejde med RgF, som venligst har lånt museet forskellige genstande og gymnastikdragter. Foto: Museum Østjylland.

Stræk, bøj og heeelt ned i knæene. Sådan var den første gymnastik i Randers gymnastiske Forening i 1800-tallet. Siden da har gymnastikken udviklet sig meget, og i år kan RgF fejre sit 150-år jubilæum!

Museum Østjylland markerer jubilæumsåret for byens gymnastikforening, der i så mange år har haft stor betydning for randrusianerne. Det sker med en mindre særudstilling om RgF gennem 150 år, en af landets ældste og største gymnastikforeninger.

Det er gratis at opleve udstillingen med fotos, historier og genstande.

Museum Østjylland sætter fokus på Randers gymnastiske Forenings lange historie med en pop-up udstilling på museet i Kulturhuset. Her ses drenge-, dame- og herregymnaster ved RgFs 50-års jubilæumsopvisning i 1922. De er fotograferet på trappen i klubben Harmonien i Østergade. Foto: Randers Stadsarkiv.

Randers gymnastiske Forening blev dannet den 23. februar 1872, har i dag over 4.000 medlemmer og er dermed en af landets største og ældste foreninger.

”På museet vil vi selvfølgelig gerne være med til at markere og sikre historien, når byens ældste idrætsforening kan markere et så flot jubilæum, ” siger arkivar fra Randers Stadsarkiv, Mathilde Storvang. 

RgF har altid fornyet sig

Mathilde Storvang har i et samarbejde med gode folk fra RgF lavet en miniudstilling på museet, så foreningens historie kan deles med flere end medlemmerne. 

”Gennem de i alt 150 år foreningen har eksisteret, har den altid formået at følge med tiden og optage nye former for gymnastik og idræt i foreningens tilbud. Det betyder, at RgF også i 2022 er en stærk og livskraftig forening, der har et stort og varieret tilbud til randrusianere i alle aldre, ” mener Mathilde Storvang.

”Måske er det netop denne evne til at se og ændre kurs ift. nye idrætsgrene, der har betydet, at RgF stadig eksisterer og faktisk holder et flot medlemssnit i en tid, hvor foreningsidrætten er presset. ”

I 1965 fik RgF tilbudt det forhenværende vandrehjem Bettysminde på Viborgvej som klubhus. Hele det indvendige i ejendommen blev renoveret, så der kom baderum, omklædningsrum, klublokale, køkken m.m. Fotoet af RgF Klubhuset er fra 1971. Den store trekantede plæne foran Bettysminde blev brugt som træningsplads. Se mere om den historie i miniudstillingen på Museum Østjylland fra den 11. februar til 27. marts 2022. Foto: Randers gymnastiske Forening.

Kvinder kom med – det var en god ide

I udstillingen ser du historien om den gamle forening, som blev stiftet af en gruppe unge mænd med det formål at dyrke gymnastik – og våbenbrug! Hurtigt kom kricketspillet også til, afslører protokoller fra foreningen. Et kig i de gamle optegnelser vidner også om selve idrættens udvikling og udbredelse i Randers. Af de første love og protokoller kan man for eksempel læse, at kvinder oprindeligt ikke kunne blive medlem af RgF. Først i 1903 kom der på foreningens generalforsamling et forslag om at oprette et kvindeligt gymnastikhold. 

”Men det kunne bestemt ikke lade sig gøre, og forslaget blev afvist, ” fortæller Mathilde Storvang.

”Det var først omkring 1907, at der blev oprettet et kvindehold i RgF. Kvinderne har lige siden været medlemsfundamentet for hele foreningen. Så det har vist sig, at det var en rigtig god ide dengang i 1907 at ændre på vedtægterne! ”

Meget er med, meget er ikke

I miniudstillingen kan du se eller gense nogle af de gamle gymnastikdragter og redskaber, som RgF venligst har udlånt til museet. Du vil måske trække på smilebåndet over mændene i tækkelige gymnastikdragter fra 1800-tallet eller opdage dit tidligere jazzgymnastikhold på et af billederne. 

”Det er altid en udfordring at lave en udstilling over en forenings 150 år lange historie. Vi vil jo gerne have plads til det hele, og det kan man bare ikke. Derfor er det naturligvis kun en lille del af RgFs historie, som du ser i udstillingen, ” forklarer Mathilde Storvang.

”Til gengæld ved jeg, at RgF ligger inde med en masse scrapbøger. Så heldigvis er historien gemt, hvis du er sulten efter at vide mere om den spændende gymnastiske lokalhistorie. ”

Flere markeringer af jubilæum

Udstillingen er blevet til i samarbejde med Randers gymnastiske Forening, som i 2022 fejrer 150-års jubilæum. Museum Østjylland sætter dette forår med forskellige initiativer fokus på en af landets ældste og største gymnastikforeninger.

Fakta

  • Randers gymnastiske Forening – en pop-up udstilling på Museum Østjylland i Kulturhuset, Stemannsgade 2 i Randers den fredag 11. februar – søndag den 27. marts 2022.
  • Alle åbningsdage kl. 10 – 16.
  • Gratis.

Kommentarer