Spentrup

Søren Pape taler ved 5. maj arrangement i Spentrup kirke

Søren Pape Poulsen gæster Spentrup på torsdag 5. maj. Her skal han holde tale i kirken, som markerer årsdagen for befrielsen. Pressefoto: Andreas Houmann

I morgen torsdag den 5. maj er det 77-året for Danmarks befrielse. Det bliver markeret i Spentrup Kirke med gudstjeneste, taler og fællessang.

Klokken 19.00 vil sognepræst Peter Ulvsgaard byde velkommen, og lede arrangementet, hvor der vil blive holdt en kort andagt og sunget nogle salmer. 

Herefter vil den konservative partiformand og tidligere justitsminister, Søren Pape Poulsen, holde tale. Søren Pape Poulsen har tidligere været hovedtaler til et frihedsarrangement på Hvidsten Kro.

Efter højtideligheden i kirken inviterer Spentrup menighedsråd til kaffe og fællesskab i Sognegården, hvor der også vil blive sunget sange fra højskolesangbogen.

Da befrielsesbudskabet havde lydt om aftenen den 4. maj, gik pastor Christensen de få meter fra præstegården og til kirken, og hejste flaget.

5. maj 1945

Egon Thomsen skriver om den 5. maj 1945:

“Et par lokale borgere spurgte præsten, om der skulle være gudstjeneste. Det var ikke planlagt, men pastor Christensen foreslog spontant, at der skulle sendes bud til borgerne i Spentrup, Gassum og Hvidsten, og så ville han forrette en ekstraordinær befrielsesgudstjeneste.

Kirken blev fyldt op, og blandt andre deltog Gudrun Fiil sammen med døtrene Tulle og Gerda, samt den lille Gulle.”

– Der er stadigvæk behov for at markere befrielsen i 1945, efter fem års besættelse af Danmark. Ikke mindst situationen i Ukraine gør markeringen aktuel, for den viser, at man aldrig skal tage fred, frihed og demokrati for givet, lyder det fra Egon Thomsen, som man vel bedst kan beskrive som lokal ekspert i Danmark under besættelsen og med særlig indsigt i modstandskampen, hvor Hvidstengruppen har hans særlige fokus.

– Vi må heller aldrig glemme de danske mænd og kvinder, som gik til aktiv modstand, og hvis indsats gjorde, at vi blev betragtet som allieret land og ikke som nazisternes ’mønsterprotektorat.’ Hvert år den 5. maj, er derfor en kærkommen lejlighed til at tænke tilbage på disse gæve folk, fastslår han.

I 2020 deltog Prinsesse Benedikte ved markeringen af 75-året for befrielsen, blandt andet ved gudstjeneste i Spentrup kirke. Arkivfoto: Jan Szwed

De efterladte

Tidligere på året var der premiere på den danske film ’Hvidstengruppen II – De efterladte’, der er opfølgeren til ’Hvidstengruppen’ fra 2012.

Filmen starter, hvor forgængeren sluttede. Samme dag. Her følger man Tulle Fiil og hendes søster Gerda Fiil, der dømmes til rædslerne i et tysk fængsel. Deres far, bror og Tulles mand er blevet henrettet, og Tulle må efterlade sit barn Gulle på to år hos Tulles mor Gudrun.

Filmen kan stadig ses i udvalgte biografer.

Kommentarer