Randers By

Socialdemokraterne om nedskæringer: “Vi kan ikke være det bekendt”

"Regeringens og Dansk Folkepartis kontanthjælpsloft og integrationsydelserne skaber øget ulighed og fattigdom i Danmark," skriver Torben Hansen i debatindlægget.

Socialdemokraterne vil bekæmpe kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, skriver Torben Hansen, der er borgmester kandidat i Randers.

Denne sommer fik næsten 50.000 kontanthjælpsmodtagere i Danmark heraf mange i Randers – et brev af den grimme slags. Hvis de ikke får 113 timers ordinær beskæftigelse inden 1. oktober, bliver der for en dels vedkommende skåret i kontanthjælpen.

Regeringens og Dansk Folkepartis kontanthjælpsloft og integrationsydelserne skaber øget ulighed og fattigdom i Danmark. Der vil være børn og familier, som ikke har de mest grundlæggende muligheder for at holde børnefødselsdage og give muligheder for idræt – ja helt almindelige dagligdags ting som andre børn og familier oplever. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt, og Socialdemokratiet vil bekæmpe disse lave ydelser, som regeringen med et blåt flertal har indført. Og vi vil holde øje med de lokale konsekvenser for borgere i Randers Kommune.

“Det vi simpelthen ikke være bekendt”

Med de blå partiers gennemførelse af ændringerne i kontanthjælp vil Danmark opleve næsten en fordobling i antallet af børn, der ligger under fattigdomsgrænsen. En grænse som regeringen for øvrigt også har afskaffet fra 8.000 til 15.000 fattige børn. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Samtidig taler de samme partier om at lette topskatten. Det er helt hen i vejret, og det har altid undret mig, at borgerlige politikere mener, at lavtlønnede kun vil arbejde, hvis de får mindre – mens dem med gode lønninger kun vil arbejde, hvis de får mere. Det hænger simpelthen ikke sammen.

Den øgede ulighed er et stort etisk problem. Og den er også skidt for den sociale sammenhængskraft, den sociale mobilitet, den økonomiske vækst og uddannelsesniveauet. Den Internationale valutafond(IMF) og OECD, som jo ikke just kan betegnes som kernerøde foretagender, har begge i 2015 offentliggjort studier, der viser, at øget ulighed er hæmmende for den økonomiske vækst og holder unge væk fra uddannelse. Derfor kunne vejen til flere unge på en ungdomsuddannelse gå gennem lighedsskabende initiativer – og ikke mere ulighedsskabende, som 225 timers regel og kontanthjælpsloft er udtryk for.

Afskaf 225 timers reglen, som ovenikøbet også giver massiv kommunal administration. Brug i stedet penge og kræfter på at sikre børn og unge lige vilkår og ungdomsuddannelse. Det er der betydeligt flere menneskelige og økonomiske perspektiver i end topskattelettelser til dem, der i forvejen ligger i den gode ende af indkomstskalaen.

Torben Hansen (S) Borgmesterkandidat Randers

Kommentarer