Slaverne kommer! Oplev et foredrag om krig og fake news
Har du hørt om slavekrigen? Nej? Måske er det ikke så mærkeligt, for slavekrigen har aldrig fundet sted. Alligevel ligger Museum Østjylland inde med både fortællingen om slavekrigen og en større samling våben derfra!
Hør den tankevækkende og underholdende historie om fake news og massehysteri i 1800-tallet, når museet byder på foredrag med samlingsinspektør Frede Jensen.
Der er entré, og du køber din billet på museets hjemmeside.
Foredrag: Slaverne kommer! torsdag den 27. oktober 2022 kl. 15 – 16 på Museum Østjylland i Kulturhuset, Stemannsgade 2 i Randers.
Billet 50 kr. Købes på museumoj.dk under ”Kalender”.
I kælderen under Kulturhuset gemmer Museum Østjylland på en større samling våben, som stammer fra slavekrigen.
”Det er der sådan set ikke noget sært i. På museet har vi også våben fra krigen i 1864, fra både første og anden verdenskrig og flere våben fra dragonkasernen, ” forklarer Museum Østjyllands samlingsinspektør Frede Jensen.
”Det, som gør de her våben helt specielle er, at de stammer fra en krig, som aldrig har været! ” smiler Frede Jensen.
Fake news anno 1848
Fortællingen om slavekrigen er fortællingen om en af Danmarks mere besynderlige krige. Det er også historien om, at det moderne begreb ”fake news” nok i virkeligheden ikke er så nyt endda.
”Når der har været krig og ufred, så har sandheden som regel været et af de første ofre, ” pointerer Frede Jensen.
Slaverne kommer – vist nok
Da første slesvigske krig startede i 1848, løb der et rygte igennem landet om, at oprørerne havde sat Rendsborgs fæstningsslaver på fri fod.
”Fæstningsslaver er straffefanger, som er sat til at arbejde på landets fæstninger, ” forklarer samlingsinspektøren.
Nu frygtede landets borgere, at disse slaver drog hærgende op gennem Jylland. Som værn mod det begyndte man at bevæbne sig, og der blev oprettet borgerværn i flere byer.
Se røgen, klar til kamp!
Mens borgerne ventede på den plyndrende hær af slaver, forberedte de sig på kamp og øvede eksercits.
Der kom løbende meldinger om, at slavehæren havde brændt den ene by efter den anden ned.
”Så det var med nerverne uden på tøjet, at borgerne i Randers stimlede sammen for at forsvare byen, da meldingen kom, at nu kunne man se støvskyen fra slavehæren ude ved Kristrup! ” fortæller Frede Jensen.
Få hele den vilde og fascinerende historie om krig og massehysteri til foredraget torsdag den 27. oktober. Her har du naturligvis også mulighed for at stille spørgsmål, se fotos og ikke mindst kigge nærmere på flere hjemmelavede våben fra slavekrigen i Randers.
For mere information kontakt samlingsinspektør Frede Jensen på tlf. 2484 1572 eller på fj@museumoj.dk
Kommentarer