Skån kloakken for Mortens anden – doner i stedet fedtet til skraldespanden
Skyl ikke andefedt i vasken: Sådan lyder opfordringen fra Vandmiljø Randers og Affaldskontoret i Randers Kommune. Sammen råder de borgerne i Randers til at tænke sig om, før de skyller fedtstof ud i køkkenvasken. Fedtet kan nemlig bruges til andet end at danne propper i kloaksystemet.
Kalenderen siger den 11. november og dermed Mortensdag. Traditionen tro vil flere af os benytte lejligheden til at sætte tænderne i en lækker, saftig and aftenen før. En and indeholder meget fedt, og efter et sådan måltid er det ikke kun os mennesker, som kan føle os noget forstoppet – også kloakken mærker den øgede mængde fedt.
Fri os for andefedtet
Fedt i afløbet kan give store problemer for kloakken. Når fedtet ender i kloaksystemet og pumpestationerne, skal Vandmiljø Randers, som vedligeholder kloaksystemet i Randers Kommune, bruge ekstra tid og penge på at spule kloaksystemet og rense pumpestationer. Det er dyrt, og det er dig som kunde, der kommer til at betale.
– Problemet er, når fedtet størkner og sætter sig. Passer man ikke på, så får man fedtpropper, som lukker for systemet. Her er kloaksystemet egentlig ikke så forskelligt fra os mennesker. Lidt fedt er godt, for meget kan være farligt, så lad hellere være med at smide flydende fedtstof i vasken, siger Michael Sønder Jensen, produktionschef i Vandmiljø Randers A/S.
At undgå fedtaflejringer på indersiden af sine kloakrør er dog simpelt. – Du kan som privatperson let holde dine kloakrør rene, forebygge dårlig lugt og propper ved jævnligt at hælde kogende vand i afløbet. Det er mindst lige så effektivt som kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda m.m. – men billigere og meget bedre for miljøet, siger Michael Sønder Jensen.
Dit fedt kan gøre gavn
Intet er så skidt, at det ikke også er godt for noget. For hvor fedtet i kloakken er fordyrende og forstoppende, så ser Affaldskontoret hos Randers Kommune helt anderledes på fedtet.
– Vi vil rigtig gerne have fedtet fra panden og resten af sovsen. Det skal bare smides i den lille grønne skraldespand til organisk affald. Det organiske affald bliver brugt til at lave biogas, og bagefter bliver det spredt som gødning på landbrugsjorde. Det er sund fornuft, og samtidig sparer vi miljøet for unødvendig forbrænding af affald, siger Affaldskontorets leder, Jørgen Niemann Jensen.
I Randers Kommune har alle villaer efterhånden fået den lille grønne spand til organisk affald, og ordningen er ved at blive rullet ud i etageejendommene. Har man endnu ikke mulighed for at aflevere sit organiske affald, skal fedtet smides ud med restaffaldet. Eller endnu bedre: brug fedtet til noget andet.
Kommentarer