Sammenholdet i Hald blev styrket
Borgere i alle aldre fra Hald og omegn mødtes søndag til gratis ‘By-brunch’ i byens forsamlingshus. Det skete med henblik på at styrke sammenholdet på egnen. Og det lykkedes over al forventning.
Tidligt søndag morgen stod ti lokale borgere op og kørte til forsamlingshuset i Hald, hvor der skulle gøres klar til det store indryk.
Bordene blev dækket, som var det til et finere selskab. Pålæg i alle afskygninger lagt i næsten snorlige rækker, og der blev kogt vand til te og kaffe.
Der var dækket op til 88 personer, og kun tre af stolene stod tomme, da formand for Hald Forsamlingshus, Heine Smidt bød velkommen. Det viste sig senere, at de tre tomme stole skyldtes ferie.
På grund af de mange gæster, måtte de deles op i flere hold, for ikke at skabe kø. Det var nu svært at undgå, da de flot dekorerede borde med mad blev besøgt flere gange.
Selv om de frivillige var stået tidligt op, var de meget vågne og havde de et øje på hver finger. De løb bogstavelig talt i fast rutefart mellem bordene og køkkenet, så snart et fad var ved at være tomt.
De, der ønskede det, kunne også få en bitter eller en skarp til kaffen. Den var dog ikke gratis. Alligevel havde et par stykker lyst til at smage de liflige dråber, mens nogle børn hentede saftevand i de små glas og legede, at det var bitter.
De Hald-grønne mænd
Medlem af Lokalrådet Jens Vestergaard gav under brunchen en orientering om aktiviteterne i Hald og omegn.
Blandt andet kunne han oplyse, at projekt ‘De Hald-grønne mænd’ var blevet tildelt midler til en havetraktor med rive og trailer af Gjerlev-Enslev Sparekasses Fond.
– I fremtiden vil De Hald-grønne mænd stå for pasning af mindestenen, forsamlingshusets udendørs arealer, græsslåning af bakkerne og hvad der ellers falder ind under det naturlige, så Randers Kommune kan koncentrere sig om det, som er dens kerneopgaver og passe og vedligeholde vore veje, forklarede Jens Vestergaard.
De Hald-grønne mænd kan godt bruge en økonomisk håndsrækning, og derfor gik en indsamlingsdåse rundt mellem beboerne.
Omvendt banko
Da maverne var fyldt godt op, skulle en række præmier uddeles ved hjælp af ‘omvendt banko’. Alle skulle stå op, og blev et nummer råbt op, som var på ens plade, skulle man sætte sig ned. Den som stod alene tilbage, vandt en præmie.
Der var mange spændende præmier. Elias på 5 år og Julius på 7 år havde udset sig hvilke præmier, de gerne ville have med hjem. Til Randers Netavis erklærede de sig parate til at være ejermænd til et par præmier. Vel at mærke uden at skulle vinde dem først.
Borgerbudgettering
Arrangementet var gjort mulig på baggrund af Randers Kommunes borgerbudgettering. Kommunen har bevilget omkring 2 millioner kroner til borgerbudgettering, hvoraf landsbyer i Randers Kommune kunne ansøge 50.000 kroner og landsbyklyngerne om 100.000 kroner.
Formålet er blandt andet at øge lokal deltagelse og at styrke det lokale demokrati. Desuden vil lokalbefolkningen kunne få et mere klart fokus og klarere prioriteringer for deres landsby.
For at kunne få udbetalt beløbet, skal borgerne inddrages i beslutningsprocessen om, hvad de 50.000 kroner skal benyttes til.
Lokalråd skaber samarbejde
Man har i Hald etableret et lokalråd med repræsentanter fra de lokale foreninger. Endvidere nedsætter man på tværs af foreningerne en række arbejdsgrupper, der arbejder med bestemte temaer. En arbejdsgruppe arbejder med byens hjemmeside, en anden med byforskønnelse og så videre.
Der er kommet flere konkrete resultater ud af arbejdet. Her iblandt Tingstedet på Trekanten og dagens by-brunch.
Medlem af Randers byråd, Jens Peter Hansen (V), var inviteret med, så han ved selvsyn kunne se, hvad de midler, han havde været med til at bevilge, blev brugt til.
– Hald og omegn har lavet lige præcist det, som vi gerne vil have, nemlig at beboerne i landsbyerne bliver rystet sammen og lærer hinanden at kende, konstaterede Jens Peter Hansen og uddyber:
– Ved siden af mig sad en ung familie som var tilflyttere, og på den anden side en dame, som har boet her i 53 år. De kendte ikke hinanden, men det gør de nu. Og det er sådanne tiltag, der er brug for, pointerer byrådmedlemmet, som mener, at det er en god investering, fordi det skaber liv i landsbyerne.
En stor succes
Det var en meget tilfreds formand for forsamlingshuset, Heine Smidt, som kunne gøre status efter arrangementet.
– Det var en stor succes, og vi er meget glade for den opbakning som borgerne i Hald og omegn har vist os. Med de kræfter vi har lagt i det, ville det jo være træls, hvis der kun kom 40, sagde han.
Da arrangementet var ved at slutte, sagde én af deltagerne, Lykke Ditlev-Pedersen, henvendt til arrangørerne:
– Jeg synes, det er virkelig fantastisk. Det er en rigtig god idé, og det har været en stor oplevelse at være med til, erklærede hun.
Det var en holdning, som hun ikke var ene om. Det var tydeligt, at gæsterne hyggede sig, og det var imponerende hvordan arrangørerne havde organiseret det hele.
Nye venskaber og bekendtskaber blev dannet på tværs af byskel og mellem nye beboere og de som har boet længere tid i Hald.
Konklusionen på dagens by-brunch er, at sammenholdet i Hald og omegn er blevet styrket.
Kommentarer