Samfund

Sammen om den bæredygtige dagsorden

Kommunerne har en stor opgave med at drive den grønne dagsorden, men de kan ikke gøre det alene. Derfor har Randers Kommune inviteret lokale virksomheder og organisationer med i arbejdsrummet, når ambitionerne skal blive til virkelighed.

– I er udvalgt, fordi I mener noget, og har vist resultater på det her område.

Med de ord åbnede Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune, tirsdag eftermiddag det første møde i Randers Kommunes grønne Advisory Board. Med 31 repræsentanter fra lokale virksomheder og organisationer er der mange interesser i spil, men fælles for dem alle er ønsket om en bæredygtig fremtid. Nu skal de være med til at forankre de kommunale klima- og affaldsplaner bredt i hele Randers Kommune. Efter at have skudt den mission i gang, kunne Torben Hansen takke de tilstedeværende for at prioritere et par timer i hinandens selskab.

– Det kendetegner store forandringer, at der står et stærkt civilsamfund bag. Jeg ved, at I er travle og har mange jern i ilden, men alligevel vælger I at bruge jeres tid her i dag. Det viser, at det er jer, der er det stærke civilsamfund, vi skal bygge fremtiden på – lød det fra Torben Hansen, som mener, at Randers både kan og skal vise vejen for andre – også i det store perspektiv.

Partnerskaber og langsigtede løsninger
Det sidste af FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling handler om partnerskaber, og uden partnerskaber bliver det svært at realisere målsætningerne. Derfor er Advisory Boardet ikke bare et enkelt møde. Boardet og dets medlemmer er knyttet til den kommunale ressource- og affaldsplan, som gælder de næste 6 år, og DK2020-partnerskabet, hvor målsætningen er en CO2-reduktion på 70% i 2030 og total CO2-neutralitet i 2050. En af deltagerne var Hanne Rasmussen fra Røde Kors Randers, der går fra arrangementet med optimisme og masser af nye idéer og kontakter:

– Der kom utroligt mange idéer på banen, og det er fantastisk at se, hvor mange tanker, der er gang i allerede. Vi er for eksempel flere, der er gerne vil lave repair-caféer og genbrugsmesser, så det er helt oplagt, at vi kan gå sammen om at tingene til at ske.

Udover de helt konkrete tiltag, der kan arbejdes videre med, mener Hanne Rasmussen også, at det har stor betydning, at så mange interessenter fra området mødes og finder fælles fodslag i det lange, seje træk.

– Det er en vigtig dagsorden, og videndelingen er vigtig på mange plan. At forstå hvorfor det giver mening at gøre noget ved sit forbrug og tænke over det affald man producerer. Både i forhold til, hvordan vi kan hjælpe vores kunder og borgere, men også når man deltager som virksomhed og kommer hjem med en masse idéer fra mødet – fortæller hun.

Kommentarer