Samfund

Så er der hul igennem: Gl. Århusvej graves fri i morgen fredag

Arkivfoto: Randers Kommune

Fredag den 3. maj forventer Randers Kommune at grave igennem jordskedet ved Nordic Waste. Det er en milepæl, der bliver fejret med pølser og sodavand.

I tæt på 14 dage har Randers Kommune foretaget prøveafgravning i jordskredet ved Nordic Waste. Det foregår langs Gl. Århusvej i en bane på cirka otte meter i bredden og fra syd mod nord. I alt cirka 150 meter.

Fredag 3. maj forventes det, at gravkoen bryder igennem til nord, og dermed er der for første gang gravet igennem jordskredet.

– Det er en vigtig milepæl. Det er første skridt på vejen til den løsning, hvor vi kan lægge et nyt Alling Å forløb meget tæt på det oprindelige forløb, siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Randers Byråd og borgere fra Ølst inviteres til at overvære milepælen, som også bliver fejret af entreprenører og medarbejdere på skadestedet med en pølsevogn og sodavand.

– Da vi gik i gang, var der næsten en sitrende stemning på skadestedet. Der er kæmpet i mudder og vand i månedsvis, og beslutningen om at prøveafgrave var godt nyt. Nu er vi igennem fra syd til nord uden at det har medført nye skred – helt som vi forventede. Og selvom vi er langt fra færdige med at håndtere jordskredet og situationen, så vil vi gerne markere, at vi nu har nået en milepæl, siger Torben Hansen.

Milepælen fejres fredag 3. maj og det forventes, at sidste skovlfuld bliver taget kl. 14. Der inviteres på grillpølser og sodavand.

Til Pressen: Ankom senest kl. 13.45. Tilmelding til Kommunikation@randers.dk

Fakta

Efter rådgivning fra eksperter fra både COWI og GEUS gik Randers Kommune i gang med prøveafgravning i uge 16. Efter få dage blev det nødvendigt at stoppe afgravningen på grund af store mængder regn.

Afgravningen blev genoptaget mandag 29. april og forventes færdig fredag 3. maj.

Det er første skridt i processen med at fjerne den jord, som ligger forrest i skredet og løber ud over Gl. Århusvej.

Den bortgravede jord er midlertidigt placeret på Nordic Wastes arealer, den præcise placering er udvalgt efter geotekniske undersøgelser.

Under afgravningen blev der indlagt pauser hver 4. time til geoteknisk tilsyn og der er udlagt 15 bøjer rundt omkring i området, der har til formål at måle eventuelle bevægelser. Der er også løbende overvågning af området med droner.

 

Kommentarer