Røgfri arbejdstid hjælper rygere til røgfrihed
Fra 2021 er det ikke længere tilladt for medarbejdere hos virksomheden VPK Packaging A/S at ryge i arbejdstiden. Beslutningen var blandt andet begrundet i et ønske om at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø for både nuværende og kommende medarbejdere.
”Vi ved, at forandringer er svære, indtil de bliver hverdag. Derfor var det en del af vores indsats, at vi gerne ville tilbyde hjælp med rygestop for de medarbejdere, der måtte ønske det. I samarbejdet med Røgfri Randers er jeg selv blevet overrasket over hvor mange muligheder, der er for at lykkes med et rygestop. Det handler blandt andet om at finde ud af, hvad der fungerer bedst for den enkelte,” fortæller Anita Skyum Svoldgaard, HR-manager i VPK Packaging A/S.
Røgfri Randers er en indsats i Randers Kommune med den mission, at alle skal have mulighed for at tilvælge et liv uden røg. Røgfri Randers tilbyder partnerskaber til virksomheder og hjælp til blandt andet rygepolitik og rygestopkurser.
”Det betyder rigtig meget, at arbejdspladsen tydeligt støtter op om indsatsen og samarbejdet, fordi det motiverer medarbejderne til at deltage aktivt og arbejde seriøst med rygestoppet. På VPK har ledelsen indført en rygepolitik og løbende informeret medarbejdere om rygestopforløbene. De har også givet gode tips om rygestop på skærme og i nyhedsbreve til medarbejderne,” siger Pernille Simonsen, rygestoprådgiver i Røgfri Randers.
Første smøg som 8-årig
Nezhdet Abedini begyndte at ryge, da han var barn. Han kommer fra det tidligere Jugoslavien, og familien producerede selv tobak. Faderen døde, da Nezhdet var otte år gammel, og i samme alder begyndte han at ryge. I en alder af 45 år og med en historik som ryger på 37. år kunne man tro, at Nezhdet ville stejle mod udsigten til røgfri arbejdstid, men nej:
”Jeg har glædet mig! Jeg har forsøgt at stoppe mange gange, men jeg begyndte altid igen, når jeg kom på arbejde. Vi mødtes i pauserne og røg sammen,” fortæller Nezhdet Abedini, som nu har været røgfri i to måneder.
En anden medarbejder, Gerda Rygaard, havde været ryger i 45 år og aldrig forsøgt at kvitte tobakken. Det var nok heller aldrig blevet til noget, hvis ikke arbejdspladsen havde indført røgfri arbejdstid, mener hun. Hun fik vejledning i forskellige præparater, man kan avende til rygestop, og fandt i samråd med sin læge frem til det, der passede bedst til hende. Efter 10 dage var det slut med smøgerne, og det glæder Gerda sig over.
”Der er så mange fordele. Jeg bliver ikke så let forpustet, og jeg kan smage og dufte flere ting end før. Mest af alt sætter jeg pris på det helbredsmæssige. Jeg kan mærke, at jeg har det bedre,” fortæller Gerda Rygaard.
Fællesskab er nøglen
Ligesom det skaber fællesskab at tænde en smøg i venners selskab, så kan det også skabe fællesskab at slukke den sammen.
”Det hjælper, at vi har været sammen om at stoppe med at ryge. Da vi mødtes efter nytår, snakkede vi for eksempel om, hvordan vi havde klaret os uden at ryge i løbet af ferien,” fortæller Nezhdet Abedini.
Ifølge Gerda Rygaard er pauserne da heller ikke blevet dårligere, efter smøgerne blev taget ud af ligningen. Snarere tværtimod.
”Jeg var bekymret for, om vi ville komme til at mangle den gode samtale over en smøg i pauserne, men sådan har det ikke været. Det kunne faktisk godt være en smule stressende at være ryger. Jeg skulle altid planlægge min tid, så jeg kunne nå at få min smøg, men nu kan jeg tage det helt afslappet,” siger Gerda Rygaard.
På VPK Packaging A/S har man også fokus på, at man fremmer fællesskabet i nye former.
”Vi fastholder nogle af de områder, hvor medarbejderen var vant til at gå ud og ryge i pauserne. Selvom man ikke må ryge, så kan man stadig bruge de samme steder til at samles med kaffe og madpakker i pauserne. Vi har igennem hele processen lagt vægt på, at de sociale fællesskaber er vigtige, og måske andre vil gå med ud og tage del i det sociale nu, hvor der ikke er røg,” siger Anita Skyum Svoldgaard.
Kommentarer