Ret til barnets sygedage, indtil barnet er rask

Af Rosa Lykke Yde, Socialistisk Folkeparti
Børn bliver syge – det kender alle forældre. Børn i institution smitter hinanden, og der er et væld af børnesygdomme, alle skal igennem. Men hvor vi voksne har ret til at blive hjemme, når vi er syge, har børn ikke i dag samme rettigheder. Forældre kan typisk holde “barnets første sygedag”, og enkelte har også mulighed for en anden sygedag, men derefter skal man have fundet anden pasning. Den ordning fungerer muligvis, hvis bedsteforældre bor tæt på og er gået på pension, men i langt de fleste familier er det et problem.
kke alle familier har gode pasningsmuligheder for deres syge børn. Det er et stort problem for den enkelte familie. Det problem vil vi i SF gerne prøve at hjælpe med at løse.
En undersøgelse fra Voxmeter for BUPL viser, at mange forældre i dag finder uhensigtsmæssige alternative måder at håndtere sygdom hos deres børn på. Halvdelen har meldt sig syge for at kunne passe deres barn, mens næsten hver femte har afleveret et sygt barn i institution, fordi de ikke kunne få fri.
Tallene understreger, at der er behov for bedre løsninger, så forældre ikke skal vælge mellem deres barns helbred og deres job-forpligtelser.
Det er en urimelig situation, vi sætter forældre i, når de ikke har mulighed for at blive hjemme ved deres syge børn. Randers Kommune skal være en god arbejdsplads med plads og rum til, at medarbejderne kan få job og privatliv til at hænge sammen.
Flere private virksomheder har allerede indført ordninger, der giver forældre frihed til at blive hjemme med syge børn, uden at det er blevet misbrugt. Eksempelvis Spiras, Norlys og Aalborg Kongres & Kultur Center. Det har resulteret i mindre stress blandt medarbejderne og øget trivsel og en mere attraktiv arbejdsplads, som tiltrækker og fastholder medarbejdere, samt lavere smitterisiko i institutioner, fordi forældre ikke føler sig pressede til at aflevere syge børn for tidligt.
Hvis Randers Kommune indfører en lignende ordning, kan det forbedre børnenes trivsel under sygdom, forbedre medarbejdernes arbejdsvilkår, øge tilfredsheden og bidrage til at reducere smitten i institutionerne. En målrettet ordning for fravær ved syge børn kan også bidrage til, at det samlede sygefravær bliver fordelt mere hensigtsmæssigt og endda kan falde.
Med forslaget ønsker vi at få undersøgt, hvordan en sådan model kan implementeres på en økonomisk ansvarlig måde, så Randers Kommune kan være en moderne og attraktiv arbejdsplads.
De mange gode erfaringer, der allerede er gjort flere steder, viser, at en sådan ordning er en stor succes af mange grunde. Jeg tror, det vil være med til at gøre Randers Kommune til en attraktiv arbejdsplads. Men mest af alt vil det være godt for børnene.
SF foreslår derfor:
At forvaltningen undersøger og beskriver mulighederne for, at Randers Kommune kan indføre en ordning, hvor medarbejdere får ret til lønnet frihed, indtil deres barn er rask. Og fremlægger en sag til beslutning for økonomiudvalget og byrådet.
Oplægget skal tage udgangspunkt i de beskrevne erfaringer, og forvaltningen bedes vurdere, hvordan en lignende model kan implementeres inden for kommunens rammer. Derudover skal der udarbejdes en plan for en eventuel gradvis indførelse af ordningen i Randers Kommune. F.eks med prøvehandlinger i enkelte forvaltninger.
Det skal afdækkes, om ordningen kan betragtes som et personalegode for ikke at komme i konflikt med overenskomsterne. Hvis det ikke vurderes muligt, afsøges et samarbejde med Aalborg Kommune, Københavns Kommune og evt. Aarhus Kommune om, via KL, at arbejde med forslaget frem mod kommende overenskomstforhandlinger.
Forslaget skal understøtte kommunens strategi for rekruttering og fastholdelse af medarbejdere.
Kommentarer