Kultur

Randers-roman vinder litteraturpris – det’ fand’me uhyggeligt, du

Forfatterparret Jürgensen og Krogsøe. Privatfoto

En bytur i Randers gav forfatterparret Jacob Holm Krogsøe og Martin Wangsgaard Jürgensen inspiration til den hårrejsende roman, Pramdrageren. Nu har de vundet en pris.

Pramdrageren er en roman, der viser, at horrorgenren kan være mange ting, og at gyset også kan gemme sig ombord på en pram i det, der på overfladen ligner en klassisk historisk roman.

Sådan lyder beskrivelsen af den prisvindende udgivelse, der få flotte ord med på vejen af juryen:

”Uden klassiske jump scares og billig effektsøgen bliver læseren draget ind i fortællingen.” (…) ”Her er ingen lette klicheer, men helstøbte mennesker og miljøer, troværdige som havde Bang eller Pontoppidan manet dem frem for os.”

Romanen er skrevet af Jacob Holm Krogsøe og Martin Wangsgaard Jürgensen. Krogsøe arbejder på Esbjerg Kommunes Biblioteker, hvor han blandt andet er projektleder på Fantasyfestival. Før det arbejdede Krogsøe på Randers Bibliotek i ni år.

Jürgensen arbejder på Nationalmuseet og er mere specifikt tilknyttet Danmarks Kirker. Ideen til romanen kom efter at forfatterparret havde været en tur i Randers, nærmere bestemt en tur på bodega.

Krogsøe og Jürgensen har tidligere skrevet romanerne Randvad (2018) og Blodbaner (2021) sammen, og de er allerede ved at arbejde på deres fjerde fælles roman, som har arbejdstitlen Vintergækkerne.

Pramdrageren har den erfarne forfatter Steen Langstrup som redaktør og er udgivet på Langstrups forlag 2 Feet Entertainment.

Prisen ”Årets Horrorudgivelse 2024”uddeles af Dansk Horror Selskab, og prisen overrækkes på Krimimessen i Horsens på  lørdag den 29. marts.

Juryen består af: Forfatter Mette Sejrbo, forfatter Jacob Hedegaard Pedersen, kulturskribent Torben Bille og bibliotekar Pernille Thoustrup Jensen.

Om Pramdrageren:

Historien udspiller sig i Randers i slutningen af 1800-tallet.

Den mystiske københavner Felix Høst hyrer et sjak pramdragere til at trække en pram op ad Gudenåen for at finde en ukendt forgrening, som pramdragerne ved ikke findes. Det er vinter og alt for tidligt på året at tage en opgave på åen, men betalingen er for god til at afslå.

Det bliver en rejse, der vender op og ned på alt, en rejse, hvor alt burde være velkendt, men intet er, som det plejer at være.
De følger åen opstrøms og ender i ukendt land. Københavnerens penge lover en bedre fremtid. Men spørgsmålet er, hvad sjakket af pramdragere finder derude i det vinterhvide landskab, hvor fortid og fremtid synes at smelte sammen.

“Pramdrageren er en historisk roman tilsat magisk realisme med mere end et strejf af mørk overtro og myter flettet ind i handlingen”, lyder beskrivelsen.

 

Kommentarer