Debat og politik

Randers Kommune inviterer borgerne til dialog om fremtiden

Arkivfoto: Randers Kommune

Hvordan skal Randers Kommune udvikle sig i de kommende år? Det spørgsmål stilles nu åbent til borgere, foreninger og virksomheder i hele kommunen. Med ‘Hvidbogen om Fremtidens Randers’ som afsæt inviterer kommunen i juni til en række dialogmøder –  særligt i de lokale forsamlingshuse, lyder det i en pressemeddelelse.

Randers Kommune står ved en skillevej.

Kommunen har stærke fællesskaber, rig natur og et dynamisk erhvervsliv, men også sociale og økonomiske udfordringer, som kræver fælles handling. Derfor har byrådet sat gang i ‘Fremtidens Randers’ – et ambitiøst projekt, hvor hele kommunen skal inddrages i at finde veje frem.

Første skridt er Hvidbogen, som offentliggøres den 3. juni. Den samler viden om, hvordan det står til i kommunen – med fakta, tendenser og pejlemærker, men uden at anvise løsninger.

For løsningerne skal findes i fællesskab, mener man, og derfor inviterer Randers Kommune nu alle med til at forme fremtiden. Det sker i en række arrangementer i løbet af juni måned.

– Vi har mange styrker i Randers Kommune, men vi står også med store udfordringer. Vi kan ikke løse dem alene; det kræver, at vi lytter og samarbejder på tværs af hele kommunen. Derfor inviterer vi nu alle med i samtalen om Fremtidens Randers. Det er sammen, vi skal finde retningen, siger borgmester Torben Hansen (S).

Forsamlingshusene som demokratiets værksted

Et centralt element i inddragelsen er en række åbne møder i lokale forsamlingshuse. Her byder formændene for de respektive politiske udvalg i Randers Kommune velkommen, og så præsenteres hovedpointerne fra Hvidbogen.

Målet med møderne, som er sat i gang af Randers Byråd er, at der skabes rum for samtale, idéudveksling og fælles refleksion. Møderne er åbne for alle og vil blive uformelle samlingspunkter for alle, der ønsker at bidrage til udviklingen af deres lokalområde og kommunen som helhed.

De første møder afholdes allerede i dagene efter offentliggørelsen – blandt andet i Langå, Øster Tørslev og Havndal – og fortsætter senere i blandt andet Stevnstrup, Asferg, Mellerup, Spentrup, Øster Bjerregrav og Assentoft. Alle mødetidspunkter, steder og tilmelding findes på Randers Kommunes hjemmeside under Fremtidens Randers – Randers Kommune.

De enkelte forsamlingshusmøder er placeret rundt om i kommunen, så borgere i alle lokalsamfund kan nå et møde.

Det første borgermøde om Fremtidens Randers finder sted i Langå Kulturhus 3. juni. Arkivfoto: Randers Bibliotek

En bred samtale på tværs

Ud over forsamlingshusmøderne inviterer kommunen også til en række møder for interessenter om temaer som uddannelse, sundhed, kultur, bolig og beskæftigelse.

Her inviteres samarbejdspartnere, foreninger, virksomheder, organisationer og civilsamfund. Målet med disse møder er også at samle bud på løsninger, viden og perspektiver fra mange sider, så Fremtidens Randers bygger på bredt ejerskab.

Sammen lægger vi grundstenen

Dialogprocessen, som nu ruller, vil ikke i sig selv føre til konklusioner her og nu, fortæller kommunaldirektør, Jesper Kaas Schmidt.

– Efter byrådets beslutning sætter vi nu gang i en meget stor inddragelsesproces. Alle input kommer med tilbage og vil herefter indgå i det nuværende byråds plan og anbefalinger til det kommende byråd. Det vi kalder en strategisk plan, siger han og tilføjer:

– Vores opgave som forvaltning vil være at bidrage til at udbrede kendskabet til hvidbogen og tage input med tilbage.

Den strategiske plan bliver udarbejdet hen over efteråret.

Her vil det afgående byråd drøfte indholdet i planen og træffe beslutning om de anbefalinger, som skal overdrages til det nye byråd. I foråret 2026 forventes det, at det kommende byråd endeligt kan fastlægge den plan, som de fremtidige beslutninger skal træffes ud fra.

Det er derfor nu, samtalerne skal tages; og det er nu, der er mulighed for at påvirke retningen. Med Hvidbogen som afsæt og dialogmøderne som ramme bliver juni måned starten på den fælles samtale om, hvordan Randers Kommune skal udvikle sig – både i de kommende år og årtier, lyder meldingen.

Fra den 3. juni kan Hvidbogen læses på Fremtidens Randers – Randers Kommune.

 

Kommentarer