Randers Kommune går igen tilbage i måling af erhvervsvenlighed
Randers Kommune har i år oplevet en tilbagegang i Dansk Industris undersøgelse Lokal Erhvervsvenlighed og er nu placeret som nummer 70 blandt landets kommuner. Det er en nedgang fra sidste års placering som nummer 64 og viser, at der er behov for en fornyet indsats for at forbedre erhvervsklimaet i kommunen.
Der er ikke mange lyspunkter for Randers Kommune i årets Lokal Erhvervsvenlighed. Flere af de kategorier, som undersøgelsen vurderer kommunerne på, viser, at der er områder, hvor Randers Kommune kan forbedre sin indsats, så erhvervslivet får bedre betingelser at arbejde under.
En af de største tilbagegange ses i kategorien ‘Overordnet vurdering af erhvervsvenligheden’, hvor kommunen falder fra en 57. plads til en 83. plads. Noget tilsvarende gør sig gældende i kategorien ”Information og dialog”, hvor kommunen falder fra en 58. plads til en 81. plads.
– Det er bekymrende, at Randers nu går tilbage i virksomhedernes vurdering af den overordnede erhvervsvenlighed. Det viser, at vi har brug for at revurdere vores tilgang og skabe en langt stærkere dialog mellem kommunen og erhvervslivet, siger Peter Bogh Lindgaard, bestyrelsesleder for DI Randers-Norddjurs og COO hos DermaPharm A/S.
Han peger blandt andet på planerne om et erhvervsstrategisk forum med repræsentanter fra kommunen og fra lokale virksomheder, men som indtil videre lader vente på sig.
– Vi må og skal sikre en bedre kommunal forståelse for de udfordringer, som virksomhederne i kommunen står over for, siger Peter Bogh Lindgaard.
Lyspunkter specielt omkring uddannelse
Fremgangen i kategorien ”Uddannelse”, hvor Randers nu ligger på en 19. plads, sammenlignet med sidste års 35. plads, som også da var en markant fremgang. Det viser, at kommunen lægger vægt på at sikre en uddannet arbejdsstyrke med de rette kompetencer.
– Det er glædeligt, at Randers Kommune går frem i den her kategori. En stærk fokus på uddannelse er kritisk for at sikre et kompetent arbejdsmarked i fremtiden. Vores virksomheder har også brug for specialister fra den allerøverste skuffe, og derfor er det vigtigt, at kommunerne er med til at sikre, at flere søger mod mange af de uddannelser, som erhvervslivet efterspørger. Og uddannelse er et vigtigt fokusområde for DI Randers-Norddjurs, siger Peter Bogh Lindgaard.
I kategorien ‘Brug af private leverandører’ er der en fremgang fra 83. plads til 75. plads, og selvom om den gerne måtte være større, så bør enhver fremgang på dette område fremhæves, da større integration mellem kommunen og det private erhvervsliv er en gevinst for Randers.
– Det er supergodt, at kommunen også lader private leverandører bidrage til kommunale opgaver. Det skal kommunen endelig gøre mere i. En effektiv udnyttelse af private leverandører kan både hæve kvaliteten og effektiviteten af de ydelser, kommunen tilbyder, siger Peter Bogh Lindgaard.
FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2024
– DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2024, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 15. år i træk DI foretager en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
– 7.479 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
– Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.
– Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
– 91 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De syv kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør, Vallensbæk og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.
Kommentarer