Erhverv

Randers Kommune: Coronapas på arbejdspladsen

Direktionen i Randers Kommune har besluttet, at alle medarbejdere skal vise gyldigt coronapas for dermed at bidrage til at nedbringe smitte med Covid-19.

“Det her handler om, at vi skal nedbringe smitten med Covid-19. Vi har i går drøftet det i vores Hovedsamarbejdsudvalg, hvor der var bred opbakning fra medarbejderne, ” siger kommunaldirektør og leder af kommunens krisestab, Jesper Kaas Schmidt, og fortsætter:

“Vi er nødt til at tage dette skridt i forhold til det fælles ansvar for at mindske spredningen af Covid-19,” siger Jesper Kaas Schmidt. Han peger på, at det også er i tråd med, at der er indført krav om coronapas en række steder i samfundet på anbefaling fra Epidemikommissionen. Statens og regionernes arbejdspladser har indført kravet og Kommunernes Landsforening anbefaler det også i kommunerne.

Kravet om coronapas for medarbejdere i Randers Kommune træder i kraft fra 29. november. Der er cirka 8.500 medarbejdere i kommunen.

Direktionens beslutning er, at alle medarbejdere skal have et gyldigt Coronapas. Alle ledere har ansvaret for at sikre, at deres medarbejdere har gyldigt Coronapas. Det sker konkret ved, at alle ledere fra mandag den 29.11. 2021 og i løbet af 14 dage sikrer, at alle medarbejdere har gyldigt Coronapas. Det er også på de enkelte arbejdspladser, at der følges op på, at medarbejderne fortsat har et gyldigt coronapas.

Det vil fremover få ansættelsesretlige konsekvenser, hvis en medarbejder ikke har gyldigt Coronapas.

Der er samtidig ledelsesmæssig tillid til, at medarbejderne efterlever kravet om Coronapas. Det er således også forventningen, at medarbejdere, der har et Coronapas som udløber, gør ledelsen opmærksom på dette.

“Beslutningen er et udtryk for, at vi i direktionen både stiller et krav til alle medarbejdere og samtidig også giver plads til, at det skal forvaltes forskelligt alt efter medarbejdergruppen. Men det er utvetydigt, alle skal have et gyldigt Coronapas for at nedbringe smitten med Covid-19,” siger Jesper Kaas Schmidt og fortsætter:

“Samtidig har vi en høj grad af tillid til, at den enkelte medarbejder gør sit for at sikre, at man har et gyldigt Coronapas. Så hvis ens pas er tæt på at udløbe eller udløber, så siger man det til sin leder, så man sammen kan finde en løsning og få et gyldigt Coronapas igen,” siger Jesper Kaas Schmidt.

Coronapasset kan være enten være et vaccinations-coronapas, tidligere smittet Coronapas eller som følge af, at man er testet negativ. Er det et “test-pas” betyder det, at medarbejderen løbende bliver testet, så man på ethvert tidspunkt i arbejdstiden kan fremvise sit Coronapas. Dermed bliver test også pålagt uvaccinerede medarbejdere, og test skal derfor så vidt muligt gennemføres inden for arbejdstiden. Hvis det kun er muligt at blive testet udenfor normal arbejdstid, får man kompensation i henhold til den overenskomst, medarbejderen er ansat på.

“Det afklarer de enkelte medarbejdere med deres nærmeste leder,” siger Jesper Kaas Schmidt.

Hvis en medarbejder nægter at fremvise Coronapas efter anmodning fra lederen, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser.

Kommentarer