Erhverv

Randers er højdespringer på årets rangliste over Danmarks bedste erhvervskommuner

Årets absolutte højdespringer i Dansk Industris årlige rangliste over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner er Randers med hele 37 pladser opad til en 38. plads. Slagsiden er i kategorien Infrastruktur og transport. Her er fortsat gode grunde til at sætte ind, mener formanden for DI Randers-Norddjurs.

Ikke siden 2015 har Randers ligget så godt i DI’s undersøgelse af erhvervsvenligheden. Dengang var kommunen også højdespringer og fik en 36. plads. Men i år er det blevet til en 38. plads som årets højdespringer. Og det vækker storehåb hos formand for DI Randers-Norddjurs Per Hastrup.

– Vi har et fantastisk godt samarbejde med kommunen som med andre samarbejdspartnere her i kommunen. Vi samarbejder blandt andet om det at få flere af de unge til at interesse sig for en erhvervsfaglig uddannelse, hvor vi har Kloge Hænder messen, hvor unge uddannelsessøgende kan møde virksomheder med praktikpladser i forhold til at tage sig en erhvervsfaglig uddannelse. Men det sker også gennem Industrigruppen, hvor vi har været med i opkvalificering af ledige og ufaglærte. Så jeg har længe håbet, at de samarbejder også kunne udmønte sig i, at kommunen stod lidt bedre i denne undersøgelsen. Måske ser vi nu, at kommunen har fundet opskriften på at gøre sig mere attraktiv for virksomhederne, siger Per Hastrup.

Dog er der malurt i bægeret i undersøgelsen, hvor den dårligste placering er i kategorien Infrastruktur og transport. Her ligger kommunen på en 68. plads.

– Det koster mange penge og ressourcer, når eksempelvis medarbejdere sidder i kø på vejene, venter på en forsinket bus, eller når varer fra danske virksomheder bliver forsinket. Heldigvis har vi med kommunen fået etableret et godt samarbejde om at få udvidet motorvejen E45 til tre spor hele vejen op til Randers N. Det er så ikke lykkes at få den sidste del af strækningen mellem Aarhus N og Randers N med i den trafikplan, som Folketinget er blevet enige om. Men det må vi så kæmpe videre på at opnå. Vi vil fra vores side gøre, alt hvad vi kan, siger Per Hastrup.

Han peger også på det store behov, der er for at få aflastet Randersbroen.

– Her har vi også haft et godt og konstruktivt samarbejde med kommunen om at få sat noget i værk. Og her ser jeg Klimabroen som en udmærket løsning. Men det haster, for trafikken har virkelig trange vilkår i midtbyen, siger Per Hastrup.

Den bedste placering for Randers er i kategorien Uddannelse med en 11. plads. Og det er kærkomment, at det netop går godt på den front, mener formanden for DI Randers-Norddjurs.

– Jeg vil fortsat kvittere og rose kommunen for at gøre en god indsats på det her område. Børn og unge skal selvfølgelig lære de basale færdigheder som at læse, skrive og regne. Og så skal vi arbejde på at kunne være attraktive for dem, når de går til en videregående uddannelse, hvor flere af dem rigtig gerne må ende med at vælge en erhvervsfaglig uddannelse. Faglærte mangler vi især – og det gælder særligt elektrikere, automatikteknikere, industriteknikere samt mekanikere, siger Per Hastrup.

Se undersøgelsen her.

Fakta om Lokal Erhvervsvenlighed 2021

DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.

Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.

7.770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.

Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder, et spørgeskema til kommunaldirektører og statistik.

Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.

93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Kommentarer