Randers By

Randers diskuterede EU og Brexit

Selv efter 44 års medlemskab af EF/EU, er der konstant gang i debatten om for og imod. I disse tider er debatten er blandt andet foranlediget af Brexit, hvor Storbritannien ved en folkeafstemning den 23. juni sidste år valgte at forlade EU.

Folkebevægelsen mod EU i Randers og Djursland havde derfor inviteret til debat tirsdag aften om hvad Brexit betyder for os danskere.

Til at debattere konsekvenserne deltog næstformand i 3F-Aalborg, og hovedbestyrelsesmedlem i 3F Ole Nors (Folkebevægelsen mod EU), medlem af Folketinget Christian Juhl (Enhedslisten), formand for LO i Aarhus, Ole Christiansen samt folketingskandidat og tidligere borgmester i Favrskov Kommune Anders G. Christensen (Venstre).

 

Christian Juul mente, at alle har lært noget af Brexit. Han var selv i Storbritannien under afstemningskampen for at diskutere med nogle fagforeningsfolk.

– Jeg er tilhænger af at få nedbrudt EU for at få opbygget et demokratisk samarbejde. Der er brug for et forpligtende samarbejde, sagde Christian Juhl.

– Når vi diskuterer EU-forhold er det vigtigt, at vi får diskuteret alternativer til EU. Og det skal vi selvfølgelig have, hvis Danmark vælger at følge Storbritannien ud af EU.

– Vi har lært af Brexit, at det kan lade sig gøre, at sige nej. Det har vi også gjort nogle gange i Danmark, og hver gang er der kommet en god debat ud af det.

Folketingskandidat Anders G. Christensen fra Venstre mente ikke, at det er muligt at sige noget endeligt om konsekvenserne af Brexit. Men han er ked af, at Danmark mister en tæt allieret, af de lande, som ikke er euro-lande, men også fælles holdninger til eksempelvis velfærdsydelser for vandrende arbejdstagere.

Anders G. Christensen frygter også, at EU bliver mere protektionistisk, og henviste til 1957 da Romtraktaten blev underskrevet, var tanken at medlemslandene skulle samarbejde mere, og ikke mindst sikre freden.

Han er overbevist om, at Brexit vil ramme Danmark økonomisk, og vil destabilisere Europa. Syv procent af den samlede eksport går til Storbritannien, og det kan betyde tab af 53.000 danske arbejdspladser, mener venstremanden.

Danmarks interesser tjenes bedst i EU-samarbejdet, fastslog Anders G. Christensen.

Ole Nors fra Folkebevægelsen mod EU gav det enkle svar, at Danmark skal forlade EU sammen med Storbritannien.

– Jeg husker tydeligt debatten i 1972. Vi fik tudet ørerne fulde af alle de ulykker, som ville ske, hvis ikke vi kom med i EF. Vi kom ind sammen med Storbritannien, og bør forlade EU sammen med Storbritannien. Briterne er jo trods alt vores allierede og handelspartner.

– Men det er nok ikke lige det, som vi står overfor i øjeblikket, indrømmede Ole Nors.

Han er forvisset om, at årsagen til Brexit er disrespekt for demokratiet og almindelig politikerlede.

– De etablerede politikere ser ikke, at verden ændrer sig, og derfor vil vælgerne se noget nyt, sagde Ole Nors.

– Ved hver afstemning om EU får vi at vide, at Danmark vil miste jobs, hvis ikke vi stemmer ja. Men det var Danmark, Sverige og Storbritannien som kom nemmere igennem krisen fra 2008, sammen med de øvrige nordiske lande, det var skræmmekampagne, fastslog Ole Nors, og gjorde opmærksom på, at det rent faktisk ikke går Storbritannien så dårligt som spået efter Brexit.

Den sidste taler var Ole Christiansen, der er formand for LO i Aarhus. Han understregede fra starten, at diskussionen om for eller imod EU er død i fagbevægelsen.

I december sidste år besøgte han England, hvor han talte med en del engelske arbejdere, og her er bekymringen for konsekvenserne af Brexit meget voldsom. Det skyldes ikke mindst de antifagforeningslove som Margaret Thatcher gennemførte i 80’erne, og som jordede den engelske fagforening. Derfor har de engelske arbejdere kun de rettigheder, som de har fået fra EU.

– Men jeg erkender til fulde, at det sociale system i Danmark er udfordret af EU, og derfor skal der mere fokus på lønmodtagernes rettigheder i EU, erklærede Ole Christiansen.

I øvrigt efterlyste han en mulighed for at eksludere lande fra EU. Han henviste bl.a. til Polen og Ungarn, hvor det demokratiske underskud skriger til himlen.

Der var mødt omkring 40 personer op til mødet, og det er Folkebevægelsen mod EU meget tilfreds med.

– Vores succeskriterie var 30 fremmødte, men der er åbenbart mange, som synes at debatten om Brexit er spændende og vigtig, siger Karen Sunds fra Folkebevægelsen mod EU.

Kommentarer