Purhus

Purhus IF satsede på e-sport – og har nu stor succes

Satsningen på e-sport giver mulighed for at nå ud til børn og unge, som ikke dyrker foreningssport. Den elektroniske sport hitter i så høj grad, at foreningen nu overvejer at starte flere hold. Pressefoto.

E-sport har i mange år været en fritidsinteresse. Men i de seneste år har dét at konkurrence i computerspil fået stor opmærksomhed som sportsgren og karrierevej. I weekenden slog e-sportholdet Astralis for alvor fast, at e-sport er mere end blot computer-nørderi, da de blev det første hold til at vinde en Intel Grand Slam.

I idrætsforeningen Purhus IF tog de den populære sportsgren til sig i sommeren 2018. Det var en bølge, som de simpelthen måtte hoppe med på.

– E-sport er nyt og frisk. Det giver os mulighed for at tiltrække børn og unge, som ikke i forvejen er en del af foreningslivet. Faktisk ser vi, at størstedelen af deltagerne ikke var en del af foreningen før, forklarer Nikoline Elling, der er udviklingskoordinator i Purhus IF.

Da Purhus IF opsøgte muligheden for at etablere e-sportshold, var det med et klart mål om, at sportsgrenen skulle krydres med en lidt “forenings-ånd”. Fællesskab og bevægelse skulle være en del af træningstilbuddet for e-sportsglade børn og unge.

– E-sport behøver langt fra at være sammenkoblet med usunde vaner som for lidt søvn, ingen motion og usunde kostvaner. Vi har valgt at kombinere computerspil og fysisk aktivitet, så det passer ind i vores forening. Undervejs i træningen har vi fysisk aktivitet, som skal fremme børnenes samarbejde og reaktionsevne, fortæller Nikoline Elling.

Bevægelse og e-sport går hånd i hånd

Størstedelen af pladserne på de tre e-sportshold i Purhus IF blev hurtigt besat, da foreningen åbnede op for tilmeldinger. Faktisk er efterspørgslen efter at være en del af holdene så stor, at der er venteliste.

– Vi har haft rigtig stor opbakning. Derfor har vi også planer om at udvide antallet af hold i det kommende år – ligesom vi også for nyligt har lanceret et hold for 18+, fortæller Nikoline Elling.

Udover træningen afholder foreningen også arrangementer, som styrker det sociale på holdet. Til den seneste træning fik børnene mulighed for at vise deres kampstrategier frem, da computerspillet Counter Strike blev flyttet væk fra computerskærmen og ind på halgulvet.

– Børnene har glædet sig utrolig meget. Og det er tydeligt at se, at vi virkelig har ramt deres interesse. De går ind i legen med alt, hvad de har, siger Nikoline Elling.

Foreningen havde af DGI lånt Nerf-guns til alle deltagerne, så de kunne teste deres samarbejdsevner og strategier i praksis, mens de skulle forsøge at skyde hinanden med skumpile.

E-sport skaber nye målgrupper

Foreningens satsning på e-sport startede i foråret 2018, da de søgte om tilskud til at udvikle sporten ved udviklingspuljen, som Folkeoplysningsudvalget i Randers Kommune disponerer over.

Bredde- og idrætskonsulent ved Randers Kommune Jesper Jakobsen ser muligheder i sporten.

– Det er en sportsgren, som vinder stigende popularitet på den internationale scene. Men også for de lokale idrætsforeninger rummer sporten en del potentiale, fordi den tiltrækker andre målgrupper end de mere typiske foreningssportsgrene. Det kan være foreningens mulighed for at komme i kontakt med børn og unge, som endnu ikke har stiftet bekendtskab med foreningslivet, fortæller han.

Det er ikke kun foreningens medlemmer, der har glæde af de 12 nyerhvervede computere. Også den lokale skole, Fårup Skole, har fået øjnene op for e-sport i Træningshuset i Asferg. Her har eleverne mulighed for at have e-sport som valgfag.

Udover Purhus IF er det også muligt at dyrke e-sport i Hornbæk Sportsforening og Kronjyllands eSport Academy i Bjerregrav.

Kommentarer