Samfund

Projekter om fremtidens landsby skaber interesse i hele landet – nu udstilles de i Albæk

Foto: Arkitektforeningen

En række projektideer om, hvordan fremtidens landsby kan se ud, er på landsturné. Udstillingen er nu landet i Albæk, der netop var omdrejningspunkt for den landsdækkende konkurrence.

Nu er det muligt at opleve forslagene fra idékonkurrencen “Det er dejligt på landet”, når de udstilles i Klyngehuset i Albæk. Konkurrencen havde til formål at få nytænkende idéer og forslag, der kan omdanne og revitalisere landsbyer til at blive bæredygtige og levende samfund.

De 17 projekter byder på hver deres måde ind med kreative idéer og konkrete forslag til, hvordan man kan udvikle landsbyerne på en bæredygtig måde og sikre, at de også i fremtiden er attraktive steder at bo.

Tager på turné rundt i landet

Siden konkurrencens afslutning, har der været stor interesse for projekterne blandt arkitekter og andre fagpersoner, som beskæftiger sig med udvikling af landdistrikter i hele landet. I marts måned og året ud, drager udstilling derfor videre på turné, med første stop på Maltfabrikken i Ebeltoft, hvorefter den tager videre til blandt andet Viborg og Hjørring – og flere aftaler er i støbeskeen.

– Jeg er rigtig glad for at opleve den store interesse, der er for projekterne og er stolt af, at Albæk på den måde kan være med til at inspirere til, hvordan landsbyer i hele landet kan udvikles og fremtidssikres, siger Anne Hjortshøj (S), formand for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune.

Også hos Arkitektforeningen er man begejstrede for interessen:

– Vi er i Arkitektforeningen Østjylland glade for at projekterne kan være med til at inspirere i hele landet og kan bruges som en løftestang ind i den nationale debat om, hvordan vi i fremtiden skal bruge vores kulturarv, landskaber og fællesskaber til at løfte livet på landet, Siger Trine Lybech, projektleder arkitekturens stemme under Arkitektforeningen Østjylland.

Vinderprojekt åbner for vandet

Et af de projekter, man kan opleve, er vinderprojektet “Vandvindingen”, som forslår at stoppe dræningen af markerne mod fjorden. Projektet bidrager med overvejelser om, hvordan flere boformer og nye funktioner kan bidrage til at udvikle landsbyen og tiltrække flere kræfter. Det særlige i forslaget er sammenhængen mellem gården og landskabet, hvor den gamle gård transformeres og indskriver sig i et fremtidigt scenarie med et nyt fjordlandskab.

Bag vinderprojektet står et team af erfarne arkitekter og landskabsarkitekter: Anne Høst (Høst Arkitektur) og Simon Rode MAA (Rode Studio) samt arkitekt MAA Martin Sørensen og Landskabsarkitekt MDL Anna Rämert (r’mark landskab og arkitektur).

Andre forslag har fokus på genbrug af materialer, nye typer af landsbyfællesskab, renovering og omdannelse til nye typer af turisme og erhverv i de gamle staldbygninger.

Udstillingen kan opleves til og med 10. marts i Klyngehuset, Nedre Vej 106 i Albæk,8930 Randers NØ, alle dage klokken 8 til 22.

Fakta

Med afsæt i landsbyen Albæk udskrev Randers Kommune og Arkitektforeningen Østjylland i foråret 2024 en idékonkurrence, der skulle afsøge svar på nogle af de udfordringer, som en række af landets landsbyer står overfor.

De 17 forslag fra forskellige teams adresserer landsbyernes forandringspotentialer med afsæt i tre temaer:

  • Omdanne det eksisterende
  • Tilføje nyt
  • Genskabe strukturer og fællesskaber på nye måder

Konkurrencen var arrangeret af Randers Kommune og Arkitektforeningen og støttet af Statens Kunstfond.

 

Kommentarer