Stevnstrup

Overskydende mad sætter ny læring i spil i Stevnstrup

Eleverne Lærke Sams Sørensen og Pernille Callesen sammen med lærer på Munkholmskolen Karen Lagoni. Foto: Randers Kommune.

Munkholmskolen i Stevnstrup har indgået samarbejde med den lokale Dagli’Brugsen, der donerer overskydende mad til skolen. Ordningen mindsker madspild, og lærer eleverne om ansvarligt forbrug.

Cirka to gange om ugen bliver Munkholmskolen i Stevnstrup forsynet med overskydende mad fra den lokale Dagli’Brugsen. Skolen modtager primært grøntsager, men af og til dukker der også kødvarer op i form af en enkelt skinke eller lidt bacon. Madvarerne, som ellers ville gå til spilde, bruges i stedet til at lære eleverne på Munkholmskolen om madspild og ansvarligt forbrug.

At sanse maden med sine egne hænder

Den overskydende mad sætter ny læring i spil hos eleverne, der selv er med til at sortere og organisere den overskydende mad. På den måde lærer eleverne ved hjælp af deres sanser, hvornår maden er god nok, og hvornår den skal smides ud.

“Det handler om at lære eleverne at sanse og forstå det, vi spiser. Tag kartoflerne for eksempel. Vi skal lære eleverne, at dem kan vi godt bruge, inden de spirer, også selvom de måske er blevet bløde og dufter lidt sjovt. Det handler om, at eleverne lærer at dufte, smage og sanse det, de spiser. Lære, hvad der kan bruges i madlavningen, og hvad der må gives videre til geden,” siger Karen Lagoni, lærer og ansvarlig for varemodtagelsen på Munkholmskolen.

Ansvarligt forbrug

Det er en del af FN’s 17 verdensmål – verdensmål 12 – at det globale madspild skal reduceres til det halve. Med ordningen er både Munkholmskolen og Dagli’Brugsen med til at understøtte den bæredygtige udvikling og effektiv brug af vores fælles naturressourcer.

Eleverne bliver ved hjælp af ordningen bevidste om at forbruge mindre og smartere, og tage de erfaringer med sig hjem og videre i deres egne voksne liv.

“Det, vi bruger den overskydende mad til, hænger naturligvis tæt sammen med hele bæredygtighedsdagsordenen. Det er også det, vi gerne vil give med videre til den næste generation. For én som mig, som er vokset op med, at man ikke smider maden ud, er det måske ikke så nyt. Men det kan det være for andre,” siger Karen Lagoni.

Udover, at den overskydende mad aktivt bruges i undervisningen til at vække sanser og blive klogere på madspild og bæredygtig udvikling, får SFO’en også gavn af overskydende frugt som æbler, pærer og lignende. Samtidig ryger emballagen fra madvarerne videre til billedkunsttimerne, hvor eleverne laver genbrugskunst af emballagen.

Samarbejdet mellem Munkholmskolen og Dagli’Brugsen fortsætter foreløbigt uden slutdato.

Kommentarer