Kultur

Oplev Randers på en byvandring med tre arkivarer

Har du lyst til at vide mere om din by, Randers, så tag med på byvandring den 1. juli. Her hører du en masse gode historier om, hvordan byen så ud for omkring 100 år siden og om udviklingen siden da. Det bliver en festlig formiddag fyldt med gode historier om en spændende by i evig udvikling. Foto: Randers Stadsarkiv

Tag de historiske briller på og oplev Randers gennem hundredvis af år, når Museum Østjylland inviterer på byvandring i indre by. På turen hører du historien om, hvordan Randers er gået fra at bestå af mindre bindingsværksgårde og smalle stræder til at være en moderne by med store kontorbyggerier og brede gader.

Arkivarerne Tina Knudsen Jensen, Martin Mauritzen og Mathilde Storvang svinger taktstokken på turen rundt i byen. Det vidende trekløver har fundet de bedste byhistorier frem og fortæller med godt humør om vores smukke, gamle by.

I anledning af at museet i Randers har 150-års jubilæum, sætter Randers Stadsarkiv ekstra fokus på byens historie, blandt meget andet med denne byvandring. 

Let at sammenligne dengang og nu

Dagens tur kommer forbi 10 centrale steder i byen, hvor fotos viser netop det sted for cirka 100 år siden. Det er de flittige arkivarer, der har været på spil og har fundet de 10 flotte billeder af byen, som den så ud dengang. Billederne er sat op i stort format i byens gader, så man kan se, hvordan blandt andet bygningerne på det aktuelle sted så ud i en fjern fortid. Billederne viser, hvordan byen har ændret sig gennem de seneste 150 år, og på byvandringen hører du om nogle af de 10 udvalgte steder. 

”Randers’ store og hurtige udvikling er tydelig, når du på stedet kan sammenligne byen i dag med, hvordan den så ud for 100 år siden, ” siger arkivar Mathilde Storvang.

Byens historie ud i gader og stræder

Gennem 150 år har Museum Østjyllands historikere, arkæologer og arkivarer samlet ledetråde og brudstykker for at kunne fortælle den mangefarvede historie om byen og dens mennesker. Det er i anledning af museets 150-års jubilæum, at en del af fortællingerne om byen flytter ud i byrummet, hvor borgerne er og lever.

”Vi tager helt ud i byens gader og stræder med fotoudstillingen og byvandringen. Her får tilhørerne de bedste historier om, hvor og hvordan byen har udviklet sig gennem århundreder, ” siger Mathilde Storvang. 

Østervold med de mange historier

Turen rundt i byen vil blandt andet gå til Østervold, som er et oplagt eksempel på, hvordan en gammel by forsøger sig med en moderne indretning. Byplanlæggere og branding har sat sit tydelige præg på gadestrækningen, som rent faktisk oprindeligt var en plads, hvor fiskerkonerne holdt markedsdag. 

”Østervold er måske et af de mest omdiskuterede områder i midtbyen igennem tiden. Der findes nok ligeså mange meninger om gaden, som der findes indbyggere i Randers, ” smiler arkivar Mathilde Storvang, og arkivar Tina Knudsen Jensen supplerer: 

”Men Østervold er også et centrum for fortællingen om en middelalderby med slot, voldgrav og kongelige eventyr. Så her er der historisk set tale om langt mere end bare et gadeforløb. ”

10 billeder kan ses hele sommeren

Hvis du ikke kan deltage på omvisningen denne dag, så fortvivl ikke. Hen over hele sommeren kan du på egen hånd opleve de 10 historiske fotos fra arkivets samling i byrummet. 

”Oplevelsen af at sammenligne dengang med nu kan du sagtens have uden en arkivar som guide på en tur rundt i byen, ” forsikrer Tina Knudsen Jensen.

De mange plancher vil være opstillet rundt omkring i centrum af byen og vil først blive taget ned efter Randers Festuge. Så du får rig mulighed for i ro og mag at gå på opdagelse i billederne og i de mange fortællinger.

Info

  • Byvandring rundt i Randers, fredag den 1. juli 2022 kl. 10 – 11.
  • Mødested: Foran Kulturhuset, Stemannsgade 2 i Randers.
  • Billet 50 kr. Købes på museumoj.dk under ”Kalender”. 

Kommentarer