Offer for tricktyveri fortæller sin historie
Lørdag den 14. januar i år er en dato, som den 92 årige Jenny fra Øster Bjerregrav aldrig glemmer. Jenny er et opdigtet navn, men Randers Netavis kender hendes rigtige identitet, og har besøgt hende for dette interview.
Jenny bor i en ældrebolig, hvor der bor mange mennesker, og netop den 14. januar skulle hun til fødselsdag med familien, og ville blive hentet af svigersønnen klokken 12:00. Hun var færdig i god tid, og tænkte, at hun nok kunne nå at vaske op, inden svigersønnen kom. Da hun så på uret, var klokken 11:50.
Mens opvaskevandet løb for at blive varmt, gik Jenny gik ind i stuen. Her mødte hun en ung mand, som var på vej ud af stuen. Han var listet ind i stuen, uden at Jenny havde bemærket det.
I samme øjeblik han så Jenny, holdt han en bog op, og spurgte, om ikke hun ville købe en bog.
Det ville hun ikke, men så bad manden om noget at drikke.
– Jeg havde jo lavet varmt vand til at vaske op i, og det ville jeg ikke til at hælde ud, for at give ham vand, så jeg sagde til ham, at det kunne han ikke få her.
– Han sagde han var fra Holland, men om det passer, ved jeg ikke. Man kan jo aldrig vide med sådan en tingest, erklærer Jenny, som husker, at manden talte gebrokkent dansk.
Jenny anede ikke uråd, for det var en pæn og høflig mand. Pæn i tøjet og han var så nem at snakke med. Alligevel havde hun kigget efter sin iPad, som lå på sofabordet, og det gjorde den stadigvæk.
Da manden havde forladt huset, gjorde Jenny opvasken færdig, og mens hun stod og vaskede op, gjorde hun sig alligevel nogle tanker, om hvorvidt manden måske havde taget hendes pung.
Derfor gik hun tilbage til stuen, og kiggede i sin taske, hvori pungen skulle ligge. Da hun åbnede tasken, kunne hun hurtigt konstatere, at pungen med 1.500 kroner var væk.
Det chokerede hende, og hun blev på én gang både vred, bange og konfus. I fortvivlelse gik hun ind til sin nabo, som samtidig er hendes svigerinde. Hun havde også haft besøg af manden, men her blev han ikke lukket ind. Derefter skyndte Jenny sig tilbage til lejligheden, hvor hun fik ringet til sin datter, som bor i Randers.
Datteren forklarede, at hun hurtigt skulle slå alarm til politiet, og det lykkedes for hende. Politiet var hurtigt på stedet, og indledte en jagt på gerningsmanden, men han var som sunket i jorden.
I mellemtiden var svigersønnen kommet til stedet, for at hente Jenny. Svigersønnen er tidligere politimand, og derfor kørte de lidt rundt i Ø. Bjerregrav for at se, om de kunne finde én, som svarede til signalementet. Svigersønnen gjorde det klart, at hvis de fandt manden, ville han lave en civil anholdelse.
I dag er Jenny glad for, at hun ikke fattede mistanke om, at manden var en tyveknægt.
– Hvis jeg havde vidst det, så havde jeg jo nok sagt til ham, at han skulle give mig min pung igen. Så måske var det godt nok, at jeg ikke havde set tyveriet, for hvad kunne han så have fundet på, spørger Jenny sig selv.
– Lige da jeg opdagede, at pungen var væk, overvejede at løbe efter ham, siger den modige kvinde.
– Han kunne jo også have været i skuffer og skabe. Det er meget ubehageligt at tænke på, bemærker Jenny.
Derfor lægger hun ikke skjul på, at hun var glad for at blive hentet af svigersønnen. Ellers var hun nok blevet rigtig bange, når hun kom til at tænke på oplevelsen. Hun erkender da også, at hun bagefter lå vågen nogle nætter, og spekulerede over oplevelsen.
Om mandagen ringede politiet, og bad hende kigge i deres fototek, også kaldet ”forbryderalbummet.” Men der var for mange billeder, og personerne på billedet lignede hinanden for meget. Så det blev opgivet.
Jenny kunne ellers give et meget godt signalement af gerningsmanden, og hun er sikker på, hun vil kunne genkende ham igen.
– Blandt andet havde han en meget skæv fortand i venstre side, og den kunne ses, når han snakkede, oplyser Jenny.
Skulle han komme igen, vil jeg i hvert fald ikke lukke ham ind, siger den kvikke 92 årige kvinde.
Hvilken straf synes du gerningsmanden skal have, hvis han bliver anholdt?
– Jeg tror ikke det hjælper ret meget at sætte dem i fængsel. Vi kan jo bare se på Olsen Banden. Ham Egon Olsen har jo så mange planer, når han kommer ud, griner Jenny.
– Det bedste man kan gøre, er at sætte dem i arbejde. De skulle sendes ud på en øde ø, og arbejde for føden, erklærer den friske 92 årige.
Tirsdag den 31. januar blev en ældre kvinde i Ø. Tørslev udsat for det samme, som Jenny lige havde oplevet. Ifølge presseansvarlig ved Østjyllands Politi, Marianne Morgen, er det sandsynligt, at gerningsmanden er den samme.
– Signalementerne svarer dog ikke helt overens, hvorfor der er en usikkerhedsmargen. Fremgangsmåde er dog den sammen, nemlig salg af bøger, og det kan indikere, at det enten er den samme gerningsmand, eller måske to, der kender hinanden, og bruger den samme fremgangsmåde, oplyser Marianne Morgen til Randers Netavis.
Samtidig oplyser den presseansvarlige, at der ikke er nogen sigtede i sagen, og at sagen er henlagt. Men den vil blive genoptaget, såfremt der kommer nye oplysninger i sagen.
– I sager som disse, er vi meget afhængige af vidners/forurettedes vidneudsagn, og det er dem, der oftest skal bære sagen, og dermed også identifikation af gerningsmanden, understreger Marianne Morgen.
Østjyllands Politi opfordrer især ældre mennesker til at afvise personer, som forsøger at komme ind under påskud.
– Hvis de står ved døren, er det vigtigt at afvise dem der. Hvis de er kommet ind, kan de ældre forsøge at tilkalde hjælp. Ellers må man forsøge at holde hovedet koldt, og få dem ud af døren, forklarer presseansvarlig Marianne Morgen, fra Østjyllands Politi.
Kommentarer