Samfund

Økologi til børn i Randers

Lene Schou i køkkenet hos Børnehuset Æblehaven med friskbagt økologisk brød. Foto: Randers Kommune.

Børnene i Sydvest i Randers Kommune får serveret økologisk mad, når de er i deres dagtilbud. Afdelingerne med egen madproduktion er nemlig rigtig gode til at få økologien ind i køkkenet. 

Særligt hos Børnehuset Æblehaven i Hornbæk er der blevet plads til økologi, hvor op mod hele 90% af børnenes mad er økologisk.

Det sker i takt med, at flere og flere børnehaver og vuggestuer i hele landet får madordninger. Det får forældrenes krav til de smås mad til ligeledes at stige og efterspørge den økologiske mad. Det er noget, man også har oplevet hos Børnehuset Æblehaven.

– Forældrene er i dag meget fokuserede på, om deres børn får sund økologisk mad uden pesticider og andre affaldsstoffer. Det har fået os til at gå mere og mere over til økologi, fortæller pædagogisk leder i Børnehuset Æblehaven, Jeanette Nørager.

Tilfredse Forældre

Men det er noget møjsommeligt at være en økologisk børnehave og vuggestue.

– Vi skal føre nøje økologiregnskab med både indkøb og den daglige madlavning, som vi skal sende ind som dokumentation. Alt fra eksempel frugt, mælk og kornprodukter er købt økologisk. Franskbrød og boller bager vi selv og kan 100 % stå inde for ingredienserne, fortæller Lene Schou, der er køkkenleder, og som bærer det Økologiske Sølvspisemærke på sit tøj – et certifikat, der betyder, at 60-90 % af maden i institutionen er økologisk.

Forældrene er meget tilfredse med institutionens ekstra arbejde. Janni Walker, der er mor til en pige på fire år, som er en af i alt tyve børn i Æblehavens naturgruppe Troldebo i Fladbro Sko siger:

– Vi spiser selv så vidt muligt økologisk derhjemme. Der er en stor tryghed i at vide at min datter får mad af høj kvalitet uden sprøjtrester. Det gavner både hendes sundhed og miljøet.

 

Kommentarer