Ny gårdhave indviet til gavn for voldsramte kvinder og børn

Randers Krisecenter har fået et nyt udendørs frirum. Det giver tryghed og ro for centrets kvinder samtidig med det stimulerer børnenes leg og læring gennem mange forskellige sanseindtryk. Projektet er blevet muligt med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
Kvinder og børn, der har været udsat for vold i hjemmet, lider ofte under et kraftigt psykisk pres og har derfor i særlig grad brug for trygge fysiske rammer, der indbyder til ro, leg og positivt samvær. Randers Krisecenter har derfor fået ombygget stedets gårdmiljø, så gården i højere grad stimulerer børnenes udvikling, giver kvinderne plads til afslapning og skaber rammerne for fælles aktiviteter.
– For nogle af beboerne er den udendørs gårdhave af sikkerhedsgrunde deres eneste mulighed for at være udendørs. Vi har nu fået nogle virkeligt gode udendørs rammer, som er indbydende og giver lyst til at være i gården på alle årstider, fortæller leder af Randers Krisecenter Hanne Wardinghus Rugholm i forbindelse med indvielsen af den nye gårdhave.
- Holdet bag den nye gårdhave hos Randers Krisecenter ved indvielsen torsdag eftermiddag
Projektet bliver evalueret af SUS – Socialt Udviklingscenter, der allerede har lavet en indledende undersøgelse. Undersøgelsen viser, at det ofte har været personalet, der har taget initiativ til aktiviteter i gården. Målet med den nye gårdhave har været, at beboerne selv får lyst til at bruge gården til forskellige aktiviteter. Gårdhaven er indrettet så den stimulerer til fælles aktiviteter mellem mor og børn og husets beboere.
Gårdhavens fysiske rammer er således et vigtigt redskab til at genskabe familiernes selvtillid og relationer på vej mod en normal hverdag uden vold. Et arbejde der bliver prioriteret højt af Den A. P. Møllerske Støttefond, som derfor har doneret 1,7 millioner kroner til formålet.
Ombygningen er baseret på elementer kendt fra sansehaver, hvor beplantning og indretning skal stimulere sanserne. Samtidig er der blevet etableret en skydedør, der skaber en overgangszone mellem “ude og inde”. Det skulle gerne gøre det lettere at trække aktiviteter ud i gården. Sidst men ikke mindst er der bygget en ny sikret og videoovervåget indgang til krisecenteret for yderligere at styrke sikkerheden for familierne.
Randers Krisecenter er et bosted for kvinder og børn, som har været udsat for fysisk eller psykisk vold. Krisecenteret har eksisteret siden 1981 og er placeret i en fireetagers byejendom med plads til 11 kvinder og 16 børn.
Kommentarer