Naturbørnehave for børn i Randers
Børne- og Familieudvalget har netop vedtaget, at det skal være nemmere for 3-5-årige i Randers by at gå i naturbørnehave i Fussingø, selvom der er et godt stykke vej.
Det skal fremme muligheden for at flere kan få glæde af naturbørnehaven. Samtidig styrker det dagtilbuddet i Børnehuset Jennum, som ligger i et såkaldt udsat boligområde. Og det afhjælper manglen på daginstitutionspladser i midtbyen.Børne- og Familieudvalget har netop vedtaget, at det skal være nemmere for 3-5-årige i Randers by at gå i naturbørnehave i Fussingø, selvom der er et godt stykke vej. Det skal fremme muligheden for at flere kan få glæde af naturbørnehaven. Samtidig styrker det dagtilbuddet i Børnehuset Jennum, som ligger i et såkaldt udsat boligområde. Og det afhjælper manglen på daginstitutionspladser i midtbyen.
– Mange forældre ønsker sig en naturbørnehaveplads til deres barn, men de kan ikke passe det ind i hverdagen at køre fra Randers midtby til Fussingø. Samtidig ved vi, at vores naturbørnehave virkelig forstår at bruge naturen pædagogisk både til leg, læring og motorik. Den har vundet fornemme priser for indsatsen, siger Anders Buhl Christensen, formand for Børne- og Familieudvalget.
Del af løsning på pasningtilbud i udsatte boligområder
– Samtidig mangler vi daginstitutionspladser i midtbyen. Og ikke mindst betyder Folketingets pakke for udsatte boligområder, at daginstitutioner her højst må huse 30 procent børn fra det udsatte boligområde. Reelt betyder det, at nye børn fra området ikke kan komme ind i daginstitutionen. Vi skal sikre, at Jennumparken får en bredere sammensætning af børn og, vi skal have gode pasningstilbud til børn fra Jennumparken, siger Anders Buhl Christensen.
Et enigt udvalg besluttede derfor på sit seneste møde, at busordningen er et godt bud på en løsning på alle tre udfordringer. Derfor vil en bus fremover køre fra Børnehuset Jennumparken direkte til Fussingø Naturbørnehave godt 14 kilometer væk. Der er plads til 24 børn i busordningen. Fussingø Naturbørnehave får sit eget “opsamlingslokale” i Børnehuset Jennumparken. Ordningen træder i kraft 1. januar 2019.
Om morgenen vil forældre aflevere deres børn i Fussingø Naturbørnehaves lokaler som ligger i Børnehuset Jennumparken. Herefter bliver børnene og pædagoger kørt til Fussingø Naturbørnehave, hvor de benytter de samme faciliteter og indgår i Fussingø Naturbørnehaves børnegrupper. Omkring kl. 15 vil børnene blive hentet og afleveret i lokalerne i Jennumparken, hvor forældre kan hente.
Børn fra hele Randers Kommune kan indskrives i busordningen. Forældre kan selv bestemme om de vil hente og bringe til Jennumparken eller til Fussingø Naturbørnehave.
Forskning viser, at børn der er mere i naturen har en stærkere motorik, bedre udholdenhed, færre konflikter og er bedre til at lege længere. Dermed har naturbørnehaven også et stort potentiale i forhold til at arbejde med den tidlige indsats for børn.
Da en busordning også betyder en ekstra økonomisk udgift, har børne- og familieudvalget bevilget 200.000 kr. til opstart af busordningen.
Interesse fra andre kommuner
Modellen for at give flere børn mulighed for at gå i Naturbørnehave og ikke mindst koblingen til en daginstitution i et udsat boligområde har medført, at en række andre kommuner i Midtjylland har vist stor interesse for “Randers-modellen”.
– Det er kun dejligt, at vi i en stor kommune som Randers også kan bidrage til at inspirere andre kommuner ikke mindst i forhold til at skabe attraktive daginstitutioner i udsatte boligområder. Nu prøver vi det af og får erfaringer, siger Anders Buhl-Christensen.
Kommentarer