Randers By

Museum slår dørene op for marked med skaberglæde

Med de fine varer til husflidsmarkedet følger gerne en fortælling om den kærlighed, der er lagt i fremstillingen. Tid og godt materialekendskab er ofte et godt varemærke, og her er det Håndværkmuseets bødker, der fortæller om sit gedigne håndværk. Foto: Museum Østjylland

Husflid, DIY og kreative sysler. Håndens arbejde har mange navne, som dækker over nogenlunde det samme: Hjemmelavede brugs- og pyntegenstande lavet simpelthen, fordi man ikke kan lade være! 

Så kom, kig og køb, når Håndværksmuseet nu åbner dørene for det årlige husflidsmarked.

Gå på opdagelse på fire etager med unikaprodukter i keramik, papir, tekstil, træ og sølv.

Det er gratis – medmindre du bare have nogle af de fine ting med hjem.

Husflid på Håndværksmuseet, lørdag den 22. oktober 2022 kl. 10 – 16 på Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers.

Gratis.

Findes der et bedre match end Randers og Omegns Husflidsforening og Håndværksmuseet? Næppe.

Derfor byder Museum Østjylland på Håndværksmuseet indenfor til husflidsmarked lørdag den 22. oktober, hvor det gamle pakhus vil summe af liv og gæster. Her kan du blandt andet få en snak med medlemmerne af Randers og Omegns Husflidsforening, der demonstrerer og udstiller deres håndværk, håndarbejde og design. 

”Der bliver mange håndlavede ting at kigge på, og du kan selvfølgelig købe de fine produkter. Sug også til dig af inspiration til dine egne husflidsprojekter og få et godt råd eller to med hjem fra husflidsfolkene, ” opfordrer museumsinspektør Lisette Berg Andersen.

Håndens arbejde: Nød eller lyst

Husflid i form af gode materialer, dygtige hænder og bæredygtighed er langt fra noget nyt.

”Tidligere var selvforsyning i bondesamfundet tæt forbundet med håndens arbejde, hvor husflid i dag mest anses for at være en hobby, ” fortæller Lisette Berg Andersen.

Den første registrerede husflidsforening i Randers dukkede op, da Randers Amts Husflidskreds blev stiftet i 1933. I midten af 1930’erne var der over 800 lokale husflidsforeninger, og bevægelsen anses for at være forgængeren for nutidens aftenskoleundervisning.

I dag næsten hundrede år senere er der stadig gang i strikkepindene og drejebænkene i foreningen. 

Husflid er hot

Husflidsprodukter er forgængerne for varer produceret af industrien. Men da industrien voksede, blev husfliden nedprioriteret til hobby og hjemmesysler. 

”Nu tror jeg til gengæld, at vi er på vej tilbage til, at husflid bliver populært i flere og flere hjem. Ikke kun på grund af økonomi eller andre praktiske omstændigheder, men simpelthen fordi, mange stresser af ved at have noget i hænderne, ” forklarer museumsinspektør Lisette Berg Andersen. 

Kommentarer