Modstandsfolk mindes og hædres i Langå
En af de vigtigste sabotageaktioner under besættelsen fandt sted i Langå i november 1943, da seks modstandsfolk sprængte jernbanebroen over Gudenåen ved Langå. Det er efterhånden blevet en fast tradition at markere årsdagen med sange, taler og fakkeltog, og i år er ingen undtagelse.
I år finder markeringen af årsdagen sted søndag den 17. november klokken 15.30 på cykelbroen over Gudenåen mellem Langå og Laurbjerg.
Hjemmeværnskompagni Hvidsten vil være til stede med fane, ligesom alle soldaterforeninger, veteranforeninger, idrætsforeninger, spejderkorps og lignende er velkomne til at medbringe deres faner.
I år deltager desuden ”KM-Modstandsgruppen” som er iført frihedskæmperuniformer og realistisk materiel fra besættelsestiden.
Årets hovedtaler bliver borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen.
Voksende tradition i Langå
– Jeg er meget glad for, at vi fastholder og udvider denne tradition med at markere årsdagen for jernbanesabotagen, siger arrangør Christian Engelbrecht Pedersen fra Langå, som til daglig er politiassistent og sidder i Byrådet i Randers Kommune.
– Jeg er meget optaget af besættelsestiden og er selv frivillig officer i Hjemmeværnet, som jo udspringer af modstandsbevægelsen. Det er vigtigt, at vi mindes de mennesker, der satte livet på spil, for at vi i dag kan leve i fred, frihed og demokrati. siger han.
Jernbanesabotagen ved Langå i 1943 standsede al togdrift gennem Jylland i næsten to uger og blokerede for Nazi-Tysklands transport af tropper og materiel mellem Norge og Frankrig. Sprængstoffet blev leveret af Hvidstengruppen.
Markeringen af jernbanesabotagen den 17. november afsluttes med fakkeltog gennem Langå by til Kong Christian X’s mindesten i Byparken.
Undervejs gøres holdt ved Bogby 8870 i Bredgade, hvor frihedsbudskabet afspilles. Bogbyen vil i dagens anledning holde åbent indtil omkring klokken 18, og der vil være mulighed for at se en kort film om sabotageaktionen. I dagene op til markeringen vil Bogbyen desuden vise en lille temaudstilling om besættelsen.
Kommentarer